Suroviny
- červená řepa 500 g
- dýně Hokkaidó 500 g
- červená cibule 2 ks
- olivový olej 4 lžíce
- sůl
- citronová šťáva 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 1/3 hrnku
- dijonská hořčice 1 lžička
- baby špenát 2 hrnky
- hladkolistá petržel 2 hrnky
- ovčí sýr (měkký ) 100 g
- vlašské ořechy (pražené ) 3/4 hrnku
Postup přípravy
- Řepy oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Dýni Hokkaido očistěte od semínek a neoloupanou ji nakrájejte na větší kostky. Cibule oloupejte a nakrájejte na větší klínky. Na plech vyložený pečicím papírem nasypte řepu a dýni, zakapejte olivovým olejem a lehce osolte. Pečte v troubě na 180 ˚C asi 45 minut, až bude zelenina měkká. Na posledních 20 minut přidejte na plech i cibulové klínky. Nechte lehce vychladnout.
- V malé misce vyšlehejte dohromady citronovou šťávu, olivový olej a hořčici. Ochuťte mořskou solí a čerstvě namletým černým pepřem.
- Do velké mísy dejte špenátové lístky a nasekanou petrželku, ale té si nechte asi 2 lžíce na ozdobení. Polovinou zálivky přelijte špenátovou směs a lehce promíchejte. Rozdělte na 4 servírovací talíře, nebo nechte v míse, pokud chcete, vsypte ještě teplou pečenou zeleninu, potom posypte ovčím sýrem a opraženými ořechy. Ozdobte zbývající petrželkou, polijte zbytkem zálivky a hned podávejte.