Liz Franklinová

Pečená máslová dýně s javorovo-chilli glazurou

Moje hodnocení
12x

Znáte bramborového ježka, který vznikne nakrojením brambor na tenké plátky, ale nedokrojením do konce, takže střed brambory je měkký a okraje křupavé? Stejným způsobem můžete upéct i dýni a připravit tak křupavé a zároveň šťavnaté chipsy. Sladký javorový sirup s ostrou chilli papričkou se postarají o dobře kořeněnou marinádu, jejíž štiplavost zmírní nasládlá chuť dýně.

3 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Dýni podélně rozpulte a vyberte z ní lžičkou semínka. Oloupejte ji škrabkou na zeleninu a položte řeznou stranou dolů. K delším stranám dejte jídelní hůlky a příčně krájejte tenké plátky, díky hůlkám nedokrojíte až do konce a dýně se tak otevře jako ježek a zůstane v celku. Opatrně ji přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Javorový sirup promíchejte s oběma omáčkami a chilli vločkami a směsí potřete plátky dýně. Pečte v předehřáté troubě 30–35 minut, pravidelně potírejte marinádou, aby se dýně propekla a získala lesklou lepivou glazuru.
  3. Jarní cibulku nakrájejte šikmo na plátky, koriandr nasekejte nahrubo. Dýni přesuňte opatrně na servírovací tác, posypte jarní cibulkou a koriandrem a podávejte horké.

PRIMA TIP: Kecap manis (čtěte, jak vidíte) je hustá indonéská sójová omáčka. Kecap znamená sója a manis sladký, vyrábí se totiž ze sóji a palmového cukru a chutná nasládle. Využijete ji při flambování a grilování, na povrchu masa či zeleniny krásně zkaramelizuje, můžete jí ochutit i salát nebo dip k namáčení grilovaných ryb nebo masa. Pokud ji v obchodě neseženete, poohlédněte se po sladké sójové omáčce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Liz Franklinová

Slovart

Jedna trouba, jeden plech a tolik možností! Liz Franklinová vám ve své knize ukáže 101 jednoduchých způsobů, jak připravit výživné a lahodné vegetariánské či veganské jídlo a udělat z vaření teplých večeří zábavu. Nechybí ani pár ovocných sladkostí, placičky, ranní ovesná kaše nebo skvělé polévky. Inspiraci autorka sbírala po celém světě, a tak pokrmy překvapují kombinacemi surovin, koření, bylinek a hrají všemi barvami, chutěmi a vůněmi. Jednoddušší už to být snad ani nemůže. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty