Suroviny
- máslová dýně (zhruba 1,5–2kg) 1 ks
- javorový sirup 50 ml
- omáčky (indonéská omáčka kecap manis) 20 ml
- sójová omáčka (tmavá ) 25 ml
- chilli (chilli vločky) 1 lžička
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Dýni podélně rozpulte a vyberte z ní lžičkou semínka. Oloupejte ji škrabkou na zeleninu a položte řeznou stranou dolů. K delším stranám dejte jídelní hůlky a příčně krájejte tenké plátky, díky hůlkám nedokrojíte až do konce a dýně se tak otevře jako ježek a zůstane v celku. Opatrně ji přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
- Javorový sirup promíchejte s oběma omáčkami a chilli vločkami a směsí potřete plátky dýně. Pečte v předehřáté troubě 30–35 minut, pravidelně potírejte marinádou, aby se dýně propekla a získala lesklou lepivou glazuru.
- Jarní cibulku nakrájejte šikmo na plátky, koriandr nasekejte nahrubo. Dýni přesuňte opatrně na servírovací tác, posypte jarní cibulkou a koriandrem a podávejte horké.
PRIMA TIP: Kecap manis (čtěte, jak vidíte) je hustá indonéská sójová omáčka. Kecap znamená sója a manis sladký, vyrábí se totiž ze sóji a palmového cukru a chutná nasládle. Využijete ji při flambování a grilování, na povrchu masa či zeleniny krásně zkaramelizuje, můžete jí ochutit i salát nebo dip k namáčení grilovaných ryb nebo masa. Pokud ji v obchodě neseženete, poohlédněte se po sladké sójové omáčce.