Suroviny
- dýně Hokkaidó 1 ks
- olivový olej
- šalvěj 1/2 hrsti
- sůl
- pepř
Omáčka z gorgonzoly
- gorgonzola 100 g
- smetana 100 ml
- sůl
- pepř
K servírování
- dýňová semínka (orestovaná)
- šalvěj (čerstvé lístky)
- med
Postup přípravy
- Troubu nastavte na grilování na 220 °C.
- Dýni přepulte a vydlabejte všechna semínka. Každou polovinu pak rozkrojte na 4 stejně velké díly. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte péct na 20–30 minut do změknutí spolu s šalvějí.
- Než se dýně upeče, vytvořte si omáčku. Smetanu zahřejte v menším rendlíku a rozpusťte v ní gorgonzolu. Za stálého míchání dochuťte pepřem a troškou soli. Se solí opatrně, sýr je sám o sobě slaný. Jakmile se všechen sýr rozpustí, stáhněte z plamene.
- Upečenou dýni naservírujte na talíř, zakápněte lehce medem, přidejte omáčku z gorgonzoly, nakonec orestovaná semínka dýně a čerstvou šalvěj.