Suroviny
- hladká mouka 250 g (1 a 2/3 hrnku)
- zázvor (mletý sušený ) 3 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- třtinový cukr 185 g (1 hrnek, neupěchovaný)
- máslo (chlazené, nakrájené na kostky) 125 g
- sirup (zlatý ) 2 lžíce
- voda (vroucí ) 2 lžíce
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vyložte dva velké plechy pečicím papírem.
- Mouku, sušený zázvor, skořici, jedlou sodu, cukr a máslo zpracujte ve food processoru sekacími noži, dokud směs nebude připomínat jemnou strouhanku.
- V menší misce dobře promíchejte zlatý sirup a vroucí vodu. Přilijte ke směsi s moukou a pomocí pulzního tlačítka míchejte, pouze dokud se vše nespojí. Přendejte do středně velké mísy.
- Z těsta vykrajujte polévkovou lžící kousky a hněťte z nich kuličky. Kuličky pokládejte na plech asi 5 cm od sebe a stlačujte je na placičky o tloušťce přibližně 1 cm.
- Pečte oba plechy najednou v předehřáté troubě 20–22 minut nebo do té doby, než budou sušenky zlatavé a pevné na dotyk. V polovině doby pečení plechy prohoďte. Hotové sušenky vyjměte z trouby a nechte vychladnout na plechách.
PRIMA TIPY:
- Sušenky vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 2 dny.
- Tyto sušenky chutnají skvěle také s citronovou glazurou. Lžičkou naneste a rozetřete trochu polevy na každou sušenku a nechte polevu asi 30 minut tuhnout před tím, než sušenky budete podávat nebo uskladníte.
Křupavé zázvorové sušenky Zdroj: Kurz domácího pečení