Anneka Manning

Labutěnky – plněné piškotové sušenky

Moje hodnocení
10x

Poprvé jsem tohle cukroví okusila při své rozlučce se svobodou před dobrými 20 lety. Tohle cukroví je lehoučké, lahodné a božské – jakmile tuhle báječnou lahůdku poprvé okusíte, zaručeně se stane stálicí ve vašem repertoáru. Sušenky jsou nejprve křupavé a pak vám svou strukturou trochu připomenou piškot, plní se džemem a šlehačkou – jsou to takové miniaturní piškotové dortíky jen pro vás.

14 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 °C nebo 170 °C v případě použití funkce horký vzduch. Tři velké plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Pomocí kuchyňského robota se šlehací metlou nebo elektrického šlehače vyšlehejte v čisté a suché míse při středních – nebo mírně rychlejších otáčkách bílky se solí do stavu, kdy začnou tvořit měkké špičky. Nechte metly dál šlehat a začněte po lžících přidávat cukr, každou lžíci důkladně zašlehejte, dokud se veškerý cukr nerozpustí a směs nebude velmi pevná a lesklá. Přidejte vanilkovou esenci nebo extrakt a důkladně zašlehejte. Po jednom přidejte i žloutky a každý rovněž zašlehejte, aby směs byla dobře promíchaná.
  3. Prosejte společně mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva na vyšlehanou směs, opatrně na pomalé otáčky prošlehejte, aby se vše spojilo. Buďte opatrní, abyste směs nepřešlehali.
  4. Vrchovaté čajové lžičky těsta klaďte na připravené plechy, nechávejte mezi nimi asi 3cm mezery. Na jeden plech by se vám jich mělo vejít asi 28. Vypouklou stranou lžičky každou kupičku těsta zploštěte a trochu vytvarujte do kruhu o průměru asi 5 cm a tloušťce asi 1 cm.
  5. Pečte vždy jeden plech koleček ve středu předehřáté trouby po dobu 10–12 minut, dokud kolečka nezezlátnou a mírně nevyběhnou. Vyjměte je z trouby a nechte chladnout na plechu. Stejně upečte i zbývající dva plechy.
  6. Pomocí čisté metly vyšlehejte šlehačku, dokud nezačne tvořit měkké špičky. Spodní stranu poloviny upečených koleček potřete trochou džemu, rovnoměrně ho mezi ně rozdělte. Zbývající polovinu koleček potřete vyšlehanou šlehačkou, opět ji mezi ně rozdělte rovnoměrně. A pak pospojujte poloviny s džemem s těmi se šlehačkou. Podávejte ihned nebo je nechte 2–3 hodiny odležet, aby kolečka trochu změkla, poprašte je moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Nenaplněná piškotová kolečka vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 2 dny. Naplněné labutěnky vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 2 dny. Před podáváním je nechte na 30 minut odstát při pokojové teplotě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Anneka Manning

Knihy Omega Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty