Neplecha na plechu

Dort meloun se špenátovým korpusem a želatinou

Moje hodnocení
1x

Vypadá jako meloun, ale není to tak! Vyzkoušejte doma tento efektní dort a překvapte rodinu nebo přátele dezertem, na který jen tak nezapomenou! Příprava je sice náročnější, ale odměna více než sladká.

1 porce
120 minut

Korpus:

Krém:

Na ozdobení:

Postup přípravy:

  1. Formu na dort o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou – pokud takovou formu nemáte, nevadí. Můžete použít jakoukoliv jinou formu, jen u větší formy zvolte vyšší dávku surovin dle poměru, anebo použijte stejné množství a počítejte s tím, že dort bude nízký.
  2. Špenát properte a rozmixujte spolu s rozpuštěným máslem na hladkou pastu. Troubu dejte předehřívat na 130 °C. Nyní připravte těsto na korpus.
  3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky dejte do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny – šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.
  4. V polovině šlehání je také dobré do směsi zašlehat lžičku vroucí vody, ta žloutky hezky zahustí a směs udělá krásně krémovitou. Než se žloutky vyšlehají, promíchejte v jiné misce mouku s kypřicím práškem a dobře ji prosejte.
  5. Pak do sypké směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Následně vyšlehejte dotuha bílky. Umixovaný špenát jemně zamíchejte do vyšlehaných žloutků a poté jemně přimíchejte i mouku a bílky – toto spojení prováďte ručně vařečkou, abyste získali krásně nadýchané těsto.
  6. Míchejte rychle, ale opatrně, aby těsto neslehlo. Nejlépe tak uděláte, když při míchání budete pomyslně opisovat rukou osmičku. Hotové těsto přelijte do připravené formy a stěrkou ho dobře uhlaďte. Dort pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 130 °C a poté teplotu navyšte na 160 °C, při které ho pečte ještě 50 minut.
  7. Po 60 minutách, kdy je piškot v troubě, do něj píchněte suchou špejlí a pokud ji vytáhnete opět suchou, můžete piškot vyndat. Lehce ho nechte ve formě vystydnout a pak ho vyndejte na podložku dnem vzhůru – tím, že dort položíte dnem vzhůru se dobře vyrovná a nebude mít „kopuli“, pokud by obrácení nepomohlo, můžete vypoulenou část lehce seříznout a krém lít přímo na ni.
  8. Nyní si připravte krém. Pokud používáte dvě tučnosti smetany, promíchejte je a vyšlehejte dotuha. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem a poté do něj jemně zamíchejte i vyšlehanou smetanu.
  9. Želatinu připravte dle návodu na obalu a zamíchejte ji do smetanové směsi – plátky želatiny namočte do vody na 10 minut. Do menšího kastrolku nalijte 60 ml vody, vložte do ní vyždímanou nabobtnalou želatinu a směs dejte zahřívat, dokud se nerozpustí. Moc ji nemíchejte, abyste do ní nevmísily bublinky a zároveň ji zahřívejte jen pozvolna, aby teplota nepřesáhla 90 °C, želatina se totiž nesmí vařit, varem ztrácí své vlastnosti.
  10. Když je želatina zcela rozpuštěná, vložte do ní velkou lžíci smetanové směsi a promíchejte. Poté ji hned nalijte do krému, a opět dobře rozmíchejte. Krém nalijte na piškot a dobře ho na něm rozprostřete. Jakmile je hotovo, nechte dort v lednici dobře zatuhnout, a to nejméně 4 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
  11. Když je krém na dortu dobře tuhý, čokoládou na něj namalujte melounová semínka a nechte v lednici dobře zachladit. V mezičase si připravte i pár čokoládových semínek na pečicí papír a také nechte zachladit, budete je používat na závěrečné zdobení.
  12. Na závěr připravte želé. Moučkový cukr nasypte do malého kastrolku a promíchejte ho s obsahem sáčku. Pak do sypké směsi nalijte 500 ml vody, vše promíchejte, přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Následně želé nechte lehce zchladnout a když je připravené, opatrně jím zalijte krém.
  13. Rychle na něj poklaďte ještě pár čokoládových semínek a dort nechte opět zatuhnout – při nalévání želé je vždy dobré nejprve lžící rychle polít všechna čokoládová zrníčka. Čokoláda se totiž horkem rozpouští, a proto je dobré je mít dobře zachlazené a rychle je přikrýt, aby nemohla pracovat a v podstatě se lehkým zalitím lžící „zakonzervovala“. Až poté přelijte celý dort.

Další recepty na skvělé dorty najdete na webu:

Nebo vyzkoušejte nepečený piškotový dort podle našeho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty