Korpus:
- baby špenát 250 g
- máslo 170 g
- vejce 6 ks
- cukr krupice 120 g
- polohrubá mouka 380 g
- citronová kůra 1 plod
Krém:
- tučný tvaroh (ve vaničce) 200 g
- moučkový cukr 50 g
- smetana ke šlehání (např. 1/2 množství 31% a 1/2 množství 40%) 200 ml
- želatina 5 plátků
Na ozdobení:
- hořká čokoláda
- želé (červené) 2 balíčky (cca 20 g)
- moučkový cukr 80 g
Postup přípravy:
- Formu na dort o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou – pokud takovou formu nemáte, nevadí. Můžete použít jakoukoliv jinou formu, jen u větší formy zvolte vyšší dávku surovin dle poměru, anebo použijte stejné množství a počítejte s tím, že dort bude nízký.
- Špenát properte a rozmixujte spolu s rozpuštěným máslem na hladkou pastu. Troubu dejte předehřívat na 130 °C. Nyní připravte těsto na korpus.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky dejte do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny – šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.
- V polovině šlehání je také dobré do směsi zašlehat lžičku vroucí vody, ta žloutky hezky zahustí a směs udělá krásně krémovitou. Než se žloutky vyšlehají, promíchejte v jiné misce mouku s kypřicím práškem a dobře ji prosejte.
- Pak do sypké směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Následně vyšlehejte dotuha bílky. Umixovaný špenát jemně zamíchejte do vyšlehaných žloutků a poté jemně přimíchejte i mouku a bílky – toto spojení prováďte ručně vařečkou, abyste získali krásně nadýchané těsto.
- Míchejte rychle, ale opatrně, aby těsto neslehlo. Nejlépe tak uděláte, když při míchání budete pomyslně opisovat rukou osmičku. Hotové těsto přelijte do připravené formy a stěrkou ho dobře uhlaďte. Dort pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 130 °C a poté teplotu navyšte na 160 °C, při které ho pečte ještě 50 minut.
- Po 60 minutách, kdy je piškot v troubě, do něj píchněte suchou špejlí a pokud ji vytáhnete opět suchou, můžete piškot vyndat. Lehce ho nechte ve formě vystydnout a pak ho vyndejte na podložku dnem vzhůru – tím, že dort položíte dnem vzhůru se dobře vyrovná a nebude mít „kopuli“, pokud by obrácení nepomohlo, můžete vypoulenou část lehce seříznout a krém lít přímo na ni.
- Nyní si připravte krém. Pokud používáte dvě tučnosti smetany, promíchejte je a vyšlehejte dotuha. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem a poté do něj jemně zamíchejte i vyšlehanou smetanu.
- Želatinu připravte dle návodu na obalu a zamíchejte ji do smetanové směsi – plátky želatiny namočte do vody na 10 minut. Do menšího kastrolku nalijte 60 ml vody, vložte do ní vyždímanou nabobtnalou želatinu a směs dejte zahřívat, dokud se nerozpustí. Moc ji nemíchejte, abyste do ní nevmísily bublinky a zároveň ji zahřívejte jen pozvolna, aby teplota nepřesáhla 90 °C, želatina se totiž nesmí vařit, varem ztrácí své vlastnosti.
- Když je želatina zcela rozpuštěná, vložte do ní velkou lžíci smetanové směsi a promíchejte. Poté ji hned nalijte do krému, a opět dobře rozmíchejte. Krém nalijte na piškot a dobře ho na něm rozprostřete. Jakmile je hotovo, nechte dort v lednici dobře zatuhnout, a to nejméně 4 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
- Když je krém na dortu dobře tuhý, čokoládou na něj namalujte melounová semínka a nechte v lednici dobře zachladit. V mezičase si připravte i pár čokoládových semínek na pečicí papír a také nechte zachladit, budete je používat na závěrečné zdobení.
- Na závěr připravte želé. Moučkový cukr nasypte do malého kastrolku a promíchejte ho s obsahem sáčku. Pak do sypké směsi nalijte 500 ml vody, vše promíchejte, přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Následně želé nechte lehce zchladnout a když je připravené, opatrně jím zalijte krém.
- Rychle na něj poklaďte ještě pár čokoládových semínek a dort nechte opět zatuhnout – při nalévání želé je vždy dobré nejprve lžící rychle polít všechna čokoládová zrníčka. Čokoláda se totiž horkem rozpouští, a proto je dobré je mít dobře zachlazené a rychle je přikrýt, aby nemohla pracovat a v podstatě se lehkým zalitím lžící „zakonzervovala“. Až poté přelijte celý dort.
Další recepty na skvělé dorty najdete na webu:
Nebo vyzkoušejte nepečený piškotový dort podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE