Mechový dort – jednoduchý recept ze špenátu s krémem z mascarpone

Moje hodnocení
3x

Čas od času se objeví hit, který se díky sociálním sítím okamžitě dostane k milovníkům zajímavých jídel po celém světě. Jedním z nedávných příkladů je mechový dort, dezert, který spojuje dost neobvyklé přísady, v tomto případě špenát, v přímo kouzelný (a taky moc dobrý a sladký) celek, který z vaší kuchyně spolehlivě vyžene Moranu.

10 porcí
90 minut

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Špenát zahřívejte v suché pánvi, až oschne a zkřehne, ale pozor, abyste ho nespálili. Pak ho rozmixujte, vznikne jemná pěna.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou odepínací formu vymažte olejem nebo máslem. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Vmíchejte špenátovou pěnu a mouku prosátou s kypřicím práškem.
  3. Těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, pokud na ní po vpichu do středu těsta neulpí vlhké drobky, je korpus upečený. Nechte ho vychladnout na mřížce.
  4. Smetanu ušlehejte dotuha a promíchejte s mascarpone a moučkovým cukrem.
  5. Korpus rozkrojte na polovinu, spodní část potřete zavařeninou a šlehačkovým krémem. Vrchní polovinu vydlabejte, vydlabané těsto stejnoměrně rozdrobte a posypte jím dort. Dozdobte ho ovocem a můžete podávat.

KDE SE VZAL?

Zdá se, že přidat do těsta na (sladký) koláč špenát napadlo nejdříve turecké kuchaře. V Turecku je Ispanakli kek mimořádně populární (a receptů na něj je celá řada, podstatné je, aby bylo těsto hezky zelené). Možná se tedy do světa vydal odkudsi od Bosporu. Ve staré anglické kuchyni ale najdeme jako náhradu špenátu kopřivy (a to byste mimochodem mohli s jarem klidně zkusit). Irové si „spinach cake“ zamilovali kvůli jeho zelené barvě a ve velkém ho pečou při oslavách sv. Patrika, někdo si ho zase dal v pařížské kavárně – prostě dopátrat se toho prapůvodního nápadu se nám asi nepodaří. S jistotou ale víme, že je výtečný a k jaru se hodí stejně jako třeba narcisy. Ale příběh je ještě trochu složitější! Díky úspěšnému špionážnímu seriálu Netflixu z prostředí východoněmecké Stasi s názvem Kleo se do diváckého povědomí dostal mechový dort z NDR, který není vůbec zelený ani v něm není špenát. Jde o dort „ke kafíčku“ z třeného kakaového těsta s tukovou polevou s moučkovým cukrem, která se posype kávou. Ta při odpočívání v chladu zreaguje s přísadami v polevě a vytvoří na dortu nazelenalou, jakoby mechovou vrstvu.

P.S.: Chcete-li si pochutnat na Mooskuchen z bývalé NDR, nemusíte kvůli receptu podepsat spolupráci se Stasi. Prostě promíchejte 6 žloutků s 250 g másla nebo margarínu pokojové teploty, 250 g krupicového cukru a 200 ml zakysané smetany. Pak vmíchejte 300 g hladké mouky promíchané s 50 g kakaa a 1 lžičkou jedlé sody, vlijte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 175 °C. Pečte asi 30 minut a nechte úplně vychladnout. Mezitím rozehřejte 200 g ztuženého tuku, 6 bílků ušlehejte dotuha, ke konci zašlehejte 6 lžic moučkového cukru, a nakonec vychladlý rozpuštěný tuk. Potřete korpus tenkou vrstvou polevy a rovnoměrně přes sítko posypte mletou kávou. Nechte vychladnout do druhého dne (lépe mimo ledničku), kdy by měla poleva získat nazelenalý mechový vzhled.

U nás mechový dort zpropagovala Šárka Divácká z brněnské cukrárny Sorry, pečeme jinak. Ta mu dala opravdu mechový vzhled a doplnila ho čerstvým lesním ovocem a osmaženými cvrčky, takže působí jako krásné lesní zátiší.

Vyzkoušejte i výborný mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty