Sněhová hmota
- bílek 3 ks
- cukr krupice (jemný) 180 g
- kukuřičný škrob (maizena) 1 ½ lžičky
- bílý vinný ocet 1 lžička
- vanilkový extrakt (nebo vanilková pasta) 1 lžička
Dokončení
- citronový krém (lemon curd) 250 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- mandlové plátky (lehce opražené)
- ovoce (drobné, na ozdobu)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C (ne funkci horkovzduch).
- Nejlépe elektrickými metlami šlehejte bílky ve velké, zcela čisté míse, až zhruba ztrojnásobí objem a začnou se tvořit měkké špičky.
- Snižte rychlost šlehání a pomalu přisypávejte cukr, až začne vznikat lesklý, tuhý sníh. Když vytáhnete metly, jeho špičky se nebudou ohýbat dolů. Nezapomeňte sníh seškrabovat ze stěn mísy.
- Kousíček hmoty promněte mezi prsty, když bude zcela jemná, beze stop nerozpuštěného cukru, zašlehejte ke sněhu škrob, ocet a vanilku, stačí 2 až 3 otáčky metel.
- Na plech položte kus pečicího papíru a lžící doprostřed navršte sníh, který pak rozestřete do vyšší placky. Nedějte ji moc plochou, spíš vytvarujte jakési vlny. Plochým nožem uhlaďte okraje placky.
- Vložte do trouby a její teplotu ihned snižte na 150 °C. Pavlovu pečte, respektive sušte v troubě 1 hodinu a 15 minut, během této doby neotvírejte dvířka trouby.
- Troubu pak vypněte, ale dvířka nechte zavřená, až pavlova úplně vychladne, což bude nejméně za 2 až 3 hodiny. Ideální je ale nechat ji v troubě přes noc.
- Těsně před podáváním přesuňte pavlovu na servírovací talíř, ozdobte citronovým krémem a šlehačkou, případně posypte mandlovými lupínky a/nebo drobným ovocem.
Pusinkový dort Pavlova s citronovým krémem lemon curd Zdroj: L. A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte i výborný mrkvový dort s ořechy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE