Andrea Motlíková

Domácí pita placky aneb arabský chléb

Moje hodnocení
2x

Už jste se někdy pustili do přípravy domácího pita chleba či placek? Tento druh pečiva je velice oblíbený v arabské kuchyni, ale využijete ho všelijak! Dnes pro vás máme základní recept, ale najdete tu i pár tipů, co s hotovými plackami dál.

4 porce
120 minut
arabská

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Do prosáté mouky vsypte droždí, cukr, sůl a postupně zapracovávejte vlažnou vodu. Nejlepší bude, když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé. Poté těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
  2. Těsto vyjměte, propracujte a rozdělte na čtyři díly. Z každého vyválejte placku tenkou cca 4 mm a nechte ještě 10 minut odpočívat. Pečte nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby.
  3. Z jedné strany pečte asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obraťte a pečte už asi jenom 1 minutu.
  4. Placky pokládejte na sebe (ideálně do mikrotenového sáčku, trochu se zapaří a změknou) a nechte vychladnout. Po vychladnutí budou měkké a vláčné.
PRIMA TIP: Na odměření ingrediencí použijte klasický 250ml hrnek.

Vyzkoušejte také  recept na česnekový naan - indiskou chlebovou placku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Andrea Motlíková

V kuchyni vždy otevřeno Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.


Přečtěte si také

Recepty