Suroviny
- hladká mouka 2 hrnky
- voda (vlažná) 1 hrnek (necelý)
- cukr trochu
- sůl 1/2 lžičky
- sušené droždí (nebo 10 g čerstvého) 1 lžička
Postup přípravy:
- Do prosáté mouky vsypte droždí, cukr, sůl a postupně zapracovávejte vlažnou vodu. Nejlepší bude, když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé. Poté těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
- Těsto vyjměte, propracujte a rozdělte na čtyři díly. Z každého vyválejte placku tenkou cca 4 mm a nechte ještě 10 minut odpočívat. Pečte nasucho v troubě rozpálené na 220 °C na nejnižším patře trouby.
- Z jedné strany pečte asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obraťte a pečte už asi jenom 1 minutu.
- Placky pokládejte na sebe (ideálně do mikrotenového sáčku, trochu se zapaří a změknou) a nechte vychladnout. Po vychladnutí budou měkké a vláčné.
PRIMA TIP: Na odměření ingrediencí použijte klasický 250ml hrnek.
Vyzkoušejte také recept na česnekový naan - indiskou chlebovou placku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE