Suroviny
- kuřecí prsa 2 ks
- kurkuma (nebo směs kari koření) 2 lžičky
- Sůl 1 lžička
- Avokádo 1 ks
- sušený česnek 1/2 lžičky
- Pepř 1 lžička
- oblíbené koření (třeba sladká paprika) 1 lžička
- šťáva z 1 limetky
- čerstvé lístky koriandru
- Majonéza 1/4 šálku
- bílý řecký jogurt 1/4 šálku
- pita chléb 4 ks
KurkumaPozor, barví! Kurkuma neboli indický šafrán je velmi výrazně žluté asijské koření. Často se používá jako potravinářské barvivo. Je také velmi zdravá. Její léčivé a protizánětlivé účinky byly opravdu dokázány. Kurkuma má velmi příjemnou chuť, navíc není ostrá. Trochu se podobá hořčici – je stejně hezky žlutá, nechává stejně nehezké fleky na oblečení, a když to s ní přeženete, přece jenom může štípat. Používají se oddenky (což je vlastně část kořene rostliny), které se dlouho suší na sluníčku, pak se rozemelou a kurkumový prášek se používá do kari. Nebo do náplně kapsiček v následujícím receptu.
Postup přípravy
- Kuřecí prsa osolte, opepřete a můžete přidat i svoje oblíbené koření, třeba červenou papriku. Potom maso zprudka opečte na pánvi z obou stran a odložte stranou, aby vychladlo.
- Smíchejte majonézu s jogurtem, aby se trochu odlehčila. Vymačkejte rozpůlenou limetku přímo na majonézu s jogurtem. Osolte, opepřete, přidejte kurkumu a zamíchejte.
- Maso můžete nakrájet nožem nebo klidně natrhat rukama na menší kousky.
- Přidejte kousky masa do limetkového dipu a promíchejte lžící.
- Avokádo oloupejte a rozkrájejte na kostky nebo plátky a promíchejte s masem.
- Nakonec přidejte čerstvý koriandr. Chleba na vrchu kousek odřízněte a vznikné kapsa. Tu naplňte masovou směsí.