Suroviny
- kuřecí stehenní řízek 6 ks
- řecký jogurt 300 g
- sterilovaná cizrna 600 g
- česnek 4 stroužky
- červená paprika 2 ks
- červená cibule 1 ks
- salátová okurka 1 ks
- koření tandoori masála 2 lžíce
- koriandr (čerstvý, nasekaný) 2 lžíce
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- římský kmín (mletý ) 2 špetky
- třtinový cukr 1 špetka
- pita chléb 4 ks
- sůl 1 lžíce
Postup přípravy
- Kuřecí stehenní řízky očistěte od chrupavek a šlach. Ve větší míse rozmíchejte 100 g jogurtu, koření tandoori masala a sůl. Do rozmíchané směsi přidejte očištěné a podélně rozpůlené kuřecí řízky, dobře promíchejte a pod potravinovou fólií nechte do druhého dne v chladničce marinovat.
- Zbylý jogurt pak nechte vykapat a přimíchejte do něj nastrouhanou okurku bez semínek, osolte a opepřete.
- Cizrnu sceďte, papriky a červenou cibulku nakrájejte na nudličky a zprudka opečte na rozpáleném oleji. Ke konci pečení přidejte stroužky rozdrceného česneku a cizrnu, římský kmín, vinný ocet a třtinový cukr. Dle potřeby dosolte a dejte vychladit. Do vychladlého salátu zamíchejte nasekaný čerstvý koriandr a jarní cibulku.
- Kuřecí stehna napíchněte na bambusové špejle a grilujte na rozpáleném grilu z obou stran.
- Podávejte s opečeným chlebem, salátem z cizrny a tzatziki.
Tip sommeliera: „Koření tandoori masala a koriandr jsou velmi výrazné složky tohoto receptu. Proto se v tomto případě nabízí ideální kombinace se španělským šumivým vínem Freixenet Cordon Negro brut. Cuveé je složeno ze tří odrůd Macabeo, Parellada a Xarel-lo. Plnost a strukturovaná chuť, ve které dominují zralé hrušky a mandle, budou tvořit skvělou kombinaci s tímto výrazným pokrmem,“ doporučuje sommelier Petr Mašek. Vybrané víno zakoupíte výhradně na www.osobnivinoteka.cz.