Suroviny
- hladká mouka 200 g
- celozrnná mouka 200 g
- sušené droždí 5 g
- sůl 1/2 lžíce
- olivový olej 1,5 lžíce
- voda (teplá) 300 ml
- cukr 1 špetka
- slunečnicový olej
Ale až po ochutnání chleba od mé ženy jsem zjistil, že celé mládí jsem se rozplýval nad hnusnou gumovou plackou. Tohle je konečně pita chleba mého gusta."
Postup přípravy
- Do velké mísy prosejte oba dva druhy mouky, přidejte droždí, sůl, špetku cukru a důkladně vše promíchejte. Přilijte olivový olej spolu s teplou vodou a vypracujte měkké a hladké těsto. Těsto vyklopte na pomoučěný vál a ještě ho jednou důkladně prohněťte (cca 5 minut). Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Z těsta vytvarujte kouli, potřete ji olivovým olejem a vraťte do mísy, kterou jste rovněž vymazali olivovým olejem. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60–90 minut).
- Pečicí plech velmi jemně vymažte slunečnicovým olejem. Troubu spolu s plechem si předehřejte na 250 °C. Troubu předehřívejte 20–30 minut.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučěný vál, důkladně ho prohněťte a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí, ze kterých vytvarujte koule.
- Každou kouli rozválejte na pomoučeném vále na placku o tloušťce 6 mm. Vyválené placky přikryjte potravinářskou fólií a nechte je 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Poté zpravidla tři placky rychle přendejte na vymazaný plech a pečte je v předehřáté troubě 7–10 minut. Placky by se měly nafouknout a měly by získat světlehnědou barvu. Množství najednou pečených placek ale závisí na velikosti plechu a trouby. Upečené placky přendejte na mřížku a zakryjte je bavlněnou utěrkou. Po vychladnutí je skladujte v igelitovém pytlíku nebo zabalené v utěrce.