Najděte si recept
Na co máte chuť?

Perník z litého těsta jako od babičky
Perník je velmi oblíbený a vychutnat si ho můžete v několika variantách. Například jako litý, ale také vykrajovaný, v podobě tvrdých vánočních perníčků. Dnes tu ale máme ten první, voňavý perník z litého těsta, na který by byla každá babička jistě pyšná!
do 1 hodiny
Suroviny
- polohrubá mouka 2 hrnky
- cukr moučka 1 hrnek
- kypřicí prášek do pečiva 1 balíček
- perníkové koření 2 lžičky
- kakao 3 lžičky
- vejce 2 ks
- mléko 1 hrnek
- olej 10 lžic
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Všechny ingredience na těsto dejte do misky a asi 3 minuty šlehejte šlehačem.
- Do máslem vymazaného plechu, vysypaného hrubou moukou (nebo dětskou krupičkou či kokosem) nalijte těsto a pečte 35 minut na 180 °C.
Upečený perník můžete posypat cukrem, polít čokoládou nebo nechat suchý. Někdo si na perník rád maže marmeládu nebo ji rovnou přidává do těsta. V těstě můžete zapéct i rozinky nebo ořechy. Způsobů pečení perníku je mnoho.
Pokud chcete perník polít hořkou čokoládou, nejprve ji rozpusťte s trochou másla.
Češka z Česka
Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.
Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
• facebook @ceskazceska.cz
• Instagram @ceskazceska.cz