Suroviny
- třtinový cukr 1 hrnek
- žitná mouka (celozrnná) 1 hrnek
- pšeničná celozrnná mouka 2 hrnky
- rostlinný olej 3/4 hrnku
- vejce 3 ks
- cuketa (jemně strouhaná) 3 hrnky (700 g)
- jedlá soda 1 lžička
- kakao (pravé) –3 lžíce
- vanilka (extrakt, semínka z lusku nebo vanilkový cukr)
- mletá skořice 1 lžička
- mleté nové koření 1 lžička
- mletý zázvor 1–2 lžičky
- kardamom (mletý) 1 lžička
- sůl 1 špetka
- citronová kůra (z jednoho bio citronu)
- chia semínka 2–3 lžíce
Cuketa má zcela neutrální chuť, takže se hodí i do sladkých moučníků. O jednoduchý recept na vláčný perník s cuketou se s námi podělila Markéta z food blogu Kitchenette.cz.
Tento recept vám pravděpodobně padne do oka, zvlášť pokud máte zahradu a na ní pěstujete cukety. Ty menší, chuťově lahodné, si vychutnejtev jiných receptech, ale pokud vám nějaká přeroste, a to je hned, šup sem s ní. Tady ji perfektně zužitkujete. Perník je krásně vláčný a vydrží takový poměrně dlouho. Pokud si ho chcete zpestřit, můžete do těsta přidat sušené hrozinky či brusinky nebo ho třeba doplnit o čokoládovou nebo citronovou polevu.
Je to hrnečková verze, hodící se skvěle na chalupu nebo tam, kde nemáte váhu ani mixér a tak vůbec… Hrneček není v tomto receptu anglický či americký cup, ale obyčejný český “čtvrtlitrák”. Ve své podstatě jde stejně pouze o poměr ingrediencí.
V ingrediencích uvádím také chia semínka, protože je přidávám všude tam, kam se dá. Jsou prostě zdravá… Můžete je klidně vynechat nebo nahradit třeba drcenými lněnými.
Postup přípravy
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 160 °C. Na pečení můžete použít velký plech nebo třeba dvě formy na biskupský chlebíček, jen doba pečení bude o trošku delší. Plech vymažte nebo vyložte pečicím papírem.
- Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, neslévejte. V tomto receptu využijete cuketu úplně celou. Přidejte vejce, olej, semínka, citronovou kůru a dobře promíchejte.
- V druhé míse smíchejte všechny zbývající “suché” ingredience. Nyní můžete propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.
- Pečte 20–25 minut, záleží na formě, kterou použijete. Otestujte špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, ale zároveň se vždy snažím, aby koláč nebyl vysušený.
Vyzkoušejte i recept na klasický hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE