Těsto:
- čokoláda (tmavá) 110 g
- rostlinný olej 90 ml
- vejce 2 ks
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 90 g
- kakao 1 lžíce
- jedlá soda 1/2 lžičky
- kefír 125 ml
Karamelová poleva:
- cukr krupice 250 g
- voda 50 ml
- máslo 25 g
- smetana ke šlehání 125 ml
- mascarpone 250 g
Postup přípravy:
Čokoládu rozpusťte s olejem ve vodní lázni. Vejce vyšlehejte s cukrem a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Mouku prosejte s kakaem a sodou, přidejte ke směsi spolu s kefírem a promíchejte. Řídké těsto rozdělte do papírových košíčků a pečte ve vyhřáté troubě při 165 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout.
Cukr smíchejte s vodou v dostatečně velkém hrnci, přiveďte k varu a bez míchání nechte zkaramelizovat (cca 10 minut). Opatrně přidejte máslo, smetanu a nechte provařit na mírném ohni jednu minutu. Nechte vychladnout.
Mascarpone vyšlehejte s polovinou připraveného karamelu do pevného krému. Z každého cupcaku vydlabejte část středu a důlek naplňte zbylým karamelem. Navrch dozdobte krémem.
Další skvělý moučník ke kávě? Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Banana bread