redakce Prima FRESH

Buchta cupcakes plněné rumovou pralinkou

Moje hodnocení
4x

Vzhledem k tomu, jak úspěšnou cestu si české buchty proklestily i do kuchyní okolních zemí, nemáme problémy s touto výpůjčkou z vyšších cukrářských sfér. Košíčky sice mohou vypadat zjemněle a v ranci by se Honzovi asi rozpadly, ale solidní kynuté těsto je i pro ně výborný základ. Pralinka v něm ukrytá je vtipnou připomínkou další místní speciality a zdobení – to už jen skládá poklonu křehkému půvabu cupcakes.

12 porcí
90 minut

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. V míse promíchejte mouku s cukrem, mlékem, olejem, droždím, žloutky a solí. Vypracujte těsto a nechte je přikryté na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu.
  2. Mezitím připravte krém. V silnostěnném kastrolu zahřívejte při střední teplotě mléko s vanilkou až k bodu varu.
  3. V míse promíchejte cukr se žloutky, vejcem, škrobem, kakaem a solí do husté hladké směsi. Mísu postavte na utěrku, aby neklouzala, a zatím nechte stranou.
  4. Jakmile se mléko začne vařit, odstavte ho. Pomalu a za stálého promíchávání metlou vlijte asi polovinu horkého mléka do směsi v míse. Až vznikne homogenní hmota, vlijte ji ke zbylému mléku v kastrolu.
  5. Za stálého míchání směs pomalu zahřívejte, až začne houstnout, což trvá asi 2 až 5 minut. Jakmile se na povrchu začnou objevovat bublinky, snižte teplotu a vmíchejte čokoládu, až se úplně rozpustí. Sundejte z plotýnky a vmíchejte máslo, až se zcela rozpustí.
  6. Krém vlijte do mísy a na jeho povrch položte kolečko vystřižené z potravinářské fólie, aby se na něm nevytvořil škraloup. Nechte krém vychladnout v pokojové teplotě a pak ho dejte do ledničky úplně vychladnout.
  7. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a propracujte. Troubu předehřejte na 180 °C. Důlky formy na muffiny vymažte olejem a vysypte moukou, přebytek oklepejte. Nebo je můžete vyložit papírovými košíčky.
  8. Formičky nebo košíčky naplňte asi do poloviny těstem, vpíchněte do něj pralinku a doplňte ještě trochou těsta, aby sahalo asi do tří čtvrtin výšky formičky.
  9. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Nechte chvilku chladnout ve formě, pak buchty opatrně vyndejte a nechte zcela zchladnout.
  10. Vychladnutý krém prošlehejte dohladka a přesuňte do cukrářského sáčku. Ozdobte jím vychladlé buchty a podávejte.

PRIMA TIP: Chcete-li tyto cupcakes připravit pro děti, místo rumové pralinky vkládejte dovnitř čokoládové bonbony nebo na kousky nakrájenou oblíbenou čokoládovou tyčinku.

Další originální sladké i slané recepty na buchty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty