Těsto
- mléko 250m ml
- cukr krupice 100 g
- polohrubá mouka 500 g + na vysypání
- rostlinný olej (jemný rostlinný olej) 150 ml + na vymazání
- sušené droždí 1 sáček
- žloutek (žloutky) 2 ks
- sůl 1 špetka
- rumové pralinky 12-15 ks
Krém
- mléko 560 ml
- vanilka (vanilkový prášek) 2 lžičky
- cukr krupice 100 g
- žloutek (žloutky) 3 ks
- vejce 1 ks
- sůl 1/4 lžičky
- kukuřičný škrob 2 a 1/2 lžíce
- kakao (kakao holandského typu) 2 lžíce
- čokoláda (čokoláda, nejlépe hořkomléčná, nasekaná nebo čokoládové pecky) 150 g
- máslo (změklé máslo) 2 lžíce
Postup přípravy
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. V míse promíchejte mouku s cukrem, mlékem, olejem, droždím, žloutky a solí. Vypracujte těsto a nechte je přikryté na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu.
- Mezitím připravte krém. V silnostěnném kastrolu zahřívejte při střední teplotě mléko s vanilkou až k bodu varu.
- V míse promíchejte cukr se žloutky, vejcem, škrobem, kakaem a solí do husté hladké směsi. Mísu postavte na utěrku, aby neklouzala, a zatím nechte stranou.
- Jakmile se mléko začne vařit, odstavte ho. Pomalu a za stálého promíchávání metlou vlijte asi polovinu horkého mléka do směsi v míse. Až vznikne homogenní hmota, vlijte ji ke zbylému mléku v kastrolu.
- Za stálého míchání směs pomalu zahřívejte, až začne houstnout, což trvá asi 2 až 5 minut. Jakmile se na povrchu začnou objevovat bublinky, snižte teplotu a vmíchejte čokoládu, až se úplně rozpustí. Sundejte z plotýnky a vmíchejte máslo, až se zcela rozpustí.
- Krém vlijte do mísy a na jeho povrch položte kolečko vystřižené z potravinářské fólie, aby se na něm nevytvořil škraloup. Nechte krém vychladnout v pokojové teplotě a pak ho dejte do ledničky úplně vychladnout.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a propracujte. Troubu předehřejte na 180 °C. Důlky formy na muffiny vymažte olejem a vysypte moukou, přebytek oklepejte. Nebo je můžete vyložit papírovými košíčky.
- Formičky nebo košíčky naplňte asi do poloviny těstem, vpíchněte do něj pralinku a doplňte ještě trochou těsta, aby sahalo asi do tří čtvrtin výšky formičky.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Nechte chvilku chladnout ve formě, pak buchty opatrně vyndejte a nechte zcela zchladnout.
- Vychladnutý krém prošlehejte dohladka a přesuňte do cukrářského sáčku. Ozdobte jím vychladlé buchty a podávejte.
PRIMA TIP: Chcete-li tyto cupcakes připravit pro děti, místo rumové pralinky vkládejte dovnitř čokoládové bonbony nebo na kousky nakrájenou oblíbenou čokoládovou tyčinku.
Buchta cupcakes plněné rumovou pralinkou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Další originální sladké i slané recepty na buchty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: