Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čokoládové chilli cupcakes
Suroviny (16 porcí)
Těsto:
- hořká čokoláda 100 g
- změklé máslo 100 g
- třtinový cukr 100 g
- kakao holandského typu 40 g
- sůl 1 špetka
- vejce 2 ks
- podmáslí 350 ml
- hladká mouka 220 g
- kypřicí prášek 1 lžička
Krém:
- chilli papričky (např. habanero nebo bhut jolokia chocolate) 1–2 ks
- smetana ke šlehání 250 ml
- máslo 50 g
- hořká čokoláda 200 g
- rum 2 lžíce
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Čokoládu nasekejte nahrubo. Změklé máslo prošlehejte s cukrem do husté pěny. Zašlehejte kakao, sůl a vejce a postupně vmíchejte podmáslí, mouku, kypřicí prášek a čokoládu.
- Formičky na muffiny nebo plech vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte papírovými košíčky. Naplňte je do dvou třetin těstem a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečené muffiny vytáhněte a nechte zchladnout.
- Mezitím podélně rozkrojte chilli papričky, vyjměte semínka a dužinu nasekejte nadrobno. Přidejte ji do smetany a zahřívejte na středním stupni téměř k varu a pak nechte 5 minut jemně pobublávat. Přidejte máslo, nechte ho rozpustit a pak směs vlijte do misky s nalámanou čokoládou. Nechte 5 minut stát a pak rozmíchejte dohladka. Dochuťte rumem a nechte vychladnout.
- Muffiny vyklopte z formiček nebo plechu, v papírových košíčcích je ponechte. Čokoládovou směs vyšlehejte do nadýchané pěny. Dejte ji do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou a nastříkejte na vychladlé muffiny. Pokud krém příliš ztuhne, znovu ho mírně rozehřejte a pak vyšlehejte.
PRIMA TIP: Hořká čokoláda a chilli jdou opravdu překvapivě báječně dohromady. Mírně ostrá chuť zvýrazní chuť kvalitní čokolády a probudí všechny smysly. Cupcakes získají originální chuť díky belgické Hořké čokoládě s chilli papričkami Naga Bhut Jolokia od The ChilliDoctor.
Chilli kuchařka
Pokud to s chilli myslíte vážně, tato ďábelská knížka by ve vaší knihovně měla mít čestné místo. Je vtipným průvodcem pěstováním, zpracováním, a hlavně vařením s chilli papričkami. V knize najdete 80 originálních a lety ověřených receptů food editorky Kateřiny Bičíkové doplněných krásnými fotkami Jakuba Jurdiče. Recepty jsou srozumitelně popsané i pro nekuchaře, a kromě geniálních pálivých omáček se můžete těšit na nejpopulárnější pálivé pokrmy z celého světa. (pad thai, chili con carne nebo vindaloo) i české kuchyně (božský pivní guláš či pikantní utopenci), ale myslí se i na vegetariány (spousta receptů, ve kterých vám maso rozhodně chybět nebude), alkoholiky (kapitola plná drinků) a sladkomily (neuvěřitelné, sladce-pálivé dezerty).
Vydalo nakladatelství CPress.