zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Čokoládové chilli cupcakes
Autor: Chilli kuchařka Čokoládové chilli cupcakes

Čokoládové chilli cupcakes

Hodnoceno: 5x
Ne nadarmo vymysleli malé bábovičky s krémem Američané, asi aby se nemuseli o dortíček s nikým dělit. O triviální přípravě v jedné míse se ani nemusíme zmiňovat. Za zmínku ale stojí přidání chilli papričky do krému, který tak získá překvapivou pikantnost. Nejlepší je odrůda Bhut Jolokia Chocolate.
do 1 hodiny
16 porcí

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Čokoládu nasekejte nahrubo. Změklé máslo prošlehejte s cukrem do husté pěny. Zašlehejte kakao, sůl a vejce a postupně vmíchejte podmáslí, mouku, kypřicí prášek a čokoládu.
  2. Formičky na muffiny nebo plech vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte papírovými košíčky. Naplňte je do dvou třetin těstem a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečené muffiny vytáhněte a nechte zchladnout. 
  3. Mezitím podélně rozkrojte chilli papričky, vyjměte semínka a dužinu nasekejte nadrobno. Přidejte ji do smetany a zahřívejte na středním stupni téměř k varu a pak nechte 5 minut jemně pobublávat. Přidejte máslo, nechte ho rozpustit a pak směs vlijte do misky s nalámanou čokoládou. Nechte 5 minut stát a pak rozmíchejte dohladka. Dochuťte rumem a nechte vychladnout. 
  4. Muffiny vyklopte z formiček nebo plechu, v papírových košíčcích je ponechte. Čokoládovou směs vyšlehejte do nadýchané pěny. Dejte ji do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou a nastříkejte na vychladlé muffiny. Pokud krém příliš ztuhne, znovu ho mírně rozehřejte a pak vyšlehejte. 

PRIMA TIP: Hořká čokoláda a chilli jdou opravdu překvapivě báječně dohromady. Mírně ostrá chuť zvýrazní chuť kvalitní čokolády a probudí všechny smysly. Cupcakes získají originální chuť díky belgické Hořké čokoládě s chilli papričkami Naga Bhut Jolokia od The ChilliDoctor.

Čokoládové chilli cupcakes
Autor: Chilli kuchařka Čokoládové chilli cupcakes

reklama

Chilli kuchařka
Kateřina Bičíková

Pokud to s chilli myslíte vážně, tato ďábelská knížka by ve vaší knihovně měla mít čestné místo. Je vtipným průvodcem pěstováním, zpracováním, a hlavně vařením s chilli papričkami. V knize najdete 80 originálních a lety ověřených receptů food editorky Kateřiny Bičíkové doplněných krásnými fotkami Jakuba Jurdiče. Recepty jsou srozumitelně popsané i pro nekuchaře, a kromě geniálních pálivých omáček se můžete těšit na nejpopulárnější pálivé pokrmy z celého světa. (pad thai, chili con carne nebo vindaloo) i české kuchyně (božský pivní guláš či pikantní utopenci), ale myslí se i na vegetariány (spousta receptů, ve kterých vám maso rozhodně chybět nebude), alkoholiky (kapitola plná drinků) a sladkomily (neuvěřitelné, sladce-pálivé dezerty). 

Vydalo nakladatelství CPress.

Související témata: cupcakes , čokoláda , hořká čokoláda , chilli , Sladké