Těsto:
- hladká mouka 250 g
- kakao 10 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- máslo 120 g
- cukr krupice 100 g
- vejce 2 ks
- plnotučné mléko 250 ml
Krém:
- plnotučné mléko 225 ml
- vanilkový pudink 3/4 sáčku
- cukr krupice 30 g
- máslo 125 g
- moučkový cukr 40 g
- potravinářské barvivo (žluté a červené)
Na ozdobení:
- hořká čokoláda 80 g
Postup přípravy:
- Příprava košíčků: Hodinu před samotnou přípravou všechny suroviny odvažte a vytáhněte je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujete totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdete, aby se těsto srazilo a výsledný efekt byl co nejnadýchanější.
- Formu na muffiny vyložte muffinovými košíčky. Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začněte s přípravou těsta. Máslo utřete s cukrem do husté nadýchané pěny. Poté do této směsi začněte zašlehávat jedno vejce za druhým.
- V mezičase mouku promíchejte s kakaem a kypřicím práškem a poté směs prosejte do vedlejší misky. Nyní do těsta začněte střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny pomyslně rozdělte na třikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte.
- Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně pojily a vy získali nadýchané těsto připomínající krém.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Nyní těstem naplňte košíčky – nejlépe to půjde za pomoci cukrářského sáčku s kulatou hubičkou. Košíčky takto plňte až téměř po okraj. Následně je pečte ve vyhřáté troubě 25 minut při 160 °C.
- Příprava krému: Než se košíčky upečou, připravte základ na krém. Do menšího rendlíku nalijte 300 ml mléka. Zbylé mléko (150 ml) nalijte vedle do misky. K tomuto mléku v misce přisypte pudinkový prášek. K mléku v rendlíku přidejte cukr a směs přiveďte k varu.
- Když se vaří, přilijte do něj za stálého míchání v mléce rozmíchaný pudink. Vařte do zhoustnutí a poté ještě 2 minuty, aby se dobře provařil. Hotový pudink nalijte do misky, přikryjte ho mikrotenovým sáčkem, aby se na povrchu netvořil škraloup, a nechte zcela vychladnout. Když je pudink vychlazený, začněte s přípravou krému.
- Ve velké míse utřete máslo s moučkovým cukrem do hladké nadýchané pěny (nejlépe v robotu). Když je hotovo, po kouscích do něj začněte zašlehávat pudink – zde si dejte pozor, aby máslo i pudink měly při přípravě přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
- Krém rozdělte na dvě poloviny. Jednu obarvěte nažluto, druhou načerveno. Do třetí misky odeberte velkou lžíci od každé z barev a oba krémy promíchejte tak, abyste získali třetí barvu, oranžovou.
- Zdobení: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a poté ji nalijte na mramorovou desku, kde ji rozprostřete a nechte vychladnout. Pak čepelí nože opatrně setřete tak, aby vytvořila hoblinky.
- Do cukrářského sáčku s hubičkou ve tvaru hvězdy naneste všechny tři barvy – krém do sáčku nanášejte lžící tak, aby při zdobení byly barvy vedle sebe.
- Na košíček naneste trochu krému. Na krém přichyťte čokoládové hobliny a poté cupcaky dozdobte krémem tak, abyste vytvořili plamínky.
Chcete si upéct domácí čokoládové cupcaky? Máme pro vás videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Čokoládové muffiny s ovocem
Nebo zkusíte další cupcaky?