zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Banány
Autor: istockphoto.com Banány

Buďte šťastní s banány! Díky banánům budete zdraví, štíhlí, a dokonce i šťastní!

Banány pocházejí – možná k našemu překvapení – z Asie a jejich název je odvozen od arabského slova banan, což doslova znamená prst. Naštěstí již dávno neplatí, že banány jsou na našem stole jen o Vánocích.
tereza_pankova , 28.03.2017

reklama

Nyní si tyto krásně žluté plody plné vitamínů a zdraví prospěšných látek můžeme dopřávat každý den. A že to rozhodně není chyba, se dozvíte v našem článku.

Jak skladovat banány

Banány bychom rozhodně neměli skladovat v chladničce, protože tam rychle hnědnou a kazí se. Lépe se jim bude dařit při pokojové teplotě třeba v misce nebo papírovém sáčku. Koupíme-li banány nazelenalé, po pár dnech nám v místnosti krásně dozrají. Chceme-li naopak proces dozrávání u banánů trochu zpomalit, umístíme je na chladnější místo bez přístupu tepla. 

Na co si dát pozor: Nezralé zelené banány raději nekonzumujte, protože obsahují tzv. odolný škrob, který v tlustém střevě kvasí a způsobuje plynatost.

Banány a jejich přínos pro zdraví

Banány obsahují vitamíny A, B a C; z minerálních látek je to pak vápník, železo, hořčík, fosfor a zinek, ale především jsou banány bohaté na draslík, který působí proti zadržování vody v těle. Banány jsou vhodné při průjmu, ale i zácpě, protože obsahují hodně vlákniny. Působí jako přírodní antacidum – pomáhají při překyselení žaludku a pálení žáhy.

Buďte šťastní s banány! 2 Foto:

Dobrou zprávou je, že navzdory některým názorům se po banánech netloustne, jsou ze 75 % tvořeny vodou a jeden středně velký banán má pouze 140 kalorií.

Při únavě nám banány také pomohou, protože jsou rychlým zdrojem energie a zároveň podporují zdravý, hluboký a vydatný spánek.

Ale tím nejdůležitějším, co se banánů a zdraví týče, asi je, že banány obsahují jednu z 20 základních aminokyselin a to aminokyselinu tryptofan, která se v našem těle přetváří na serotonin.

Ten je zodpovědný za psychickou pohodu a dobrou náladu – jedná se o tzv. „hormon štěstí“, který je jinak dodáván v různých preparátech u lidí trpících depresí.

Banán a jeho místo v kuchyni

Banán se uplatní především ve sladké kuchyni jako součást různých dezertů a moučníků, ale i trochu netradičně v kuchyni slané. Ve sladké kuchyni se banány dají přidat například do palačinek, ovocných špízů, pohárů nebo koktejlů. Koktejl z několika přezrálých banánů s mlékem a vlašskými nebo lískovými ořechy je výborný.

Buďte šťastní s banány! 3 Foto:

Z banánů můžeme připravit také velmi chutnou banánovou bábovku, která je vláčnější než ta klasická, či banánový chlebíček nebo banánovou zmrzlinu. Banán je také výborný například ve vanilkovém pudinku v kombinaci s ořechy a čokoládou. Smlsnete si na nich, i když je pouze polijete čokoládou.

Ve slané kuchyni můžeme banány například zapékat s kuřecím masem, smetanou a sýrem nebo je zkombinovat s nivou a šunkou, ale ne každému bude taková atypická chuť vyhovovat.

Autor: Dana Špatenková

reklama

Související témata: tipy , triky , ovoce , informace , banány , jak skladovat

reklama

Přečtěte si také