Suroviny
- řepkový olej 1 hrnek
- vejce (velké) 3 ks
- cukr krupice 350 g
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- vanilkové aroma 1 lžička
- mouka (s kypřícím práškem) 280 g
- mléko 1/2 hrnku
- borůvky (čerstvé nebo rozmražené, + trochu na ozdobení) 150 g
- moučkový cukr (na ozdobení)
- med (na pokapání)
Na náplň
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 100 g
- citronová šťáva (z jednoho citronu)
- citronová kůra (z jednoho citronu)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 °C. Vymazejte koláčovou formu a vyložte ji hliníkovou fólií. Olej a vejce dejte do větší mísy a asi 4 minuty šlehejte. Potom přidejte cukr, citronovou šťávu a kůru, vanilku a šlehejte další minutu.
- Přes síto nasypte polovinu mouky, přilijte polovinu mléka a promíchejte, aby se vše dobře spojilo. Vše zopakujte se zbývajícími ingrediencemi.
- Polovinu těsta naneste lžící do formy, posypte borůvkami a nalijte na ně zbývající těsto. Uhlaďte povrch a nasypte na něj drobenku.
- Drobenka: máslo, mouku, skořici a cukr dejte do mísy a hněťte, dokud se směs nebude podobat strouhance a pak vmíchejte borůvky.
- Pečte asi 50 minut, potom vyndejte z trouby, nechte zchladit ve formě, pak koláč vyndejte z formy a nechte jej úplně vychladnout.
- Náplň: smíchejte dohromady všechny ingredience, potom podélně přeřízněte koláč, naplňte směsí a přiklopte zpět horní polovinu. Posypte borůvkami, poprašte cukrem a pokapejte medem.