Borůvkový koláč z kynutého těsta na plech podle Chez Lucie

Moje hodnocení
20x

Pokud recepty s kynutým těstem rovnou přeskakujte, pro jednou se zastavte a dejte si tento koláč jako vaši letní výzvu. Je velmi jednoduchý a lehounký. Tenká vrstvá nadýchaného těsta nese záplavu borůvek a křupavou drobenku. Kdo by odolal?

1 porce
120 minut
česká

Těsto

Náplň

Drobenka

Postup přípravy

  1. Do velké (hnětací) mísy rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, promíchejte s 1 lžičkou cukru a poprašte 1 lžící mouky. Zakryjte mísu utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut (začne bublat a nabývat na objemu).
  2. Do mísy přisypte zbylou mouku a cukr, osolte, přidejte žloutky a vlahé (ne horké!) máslo. Vypracujte řidší těsto – buď ručně vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Trvá to zhruba 10 minut, až je těsto hladké a kompaktní. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Zatímco těsto kyne, rozehřejte máslo na drobenku a nechte ho zchladnout. Přidejte do něj cukr a mouku a prošlehávejte vidličkou do konzistence drobenky (drobných hrudek).
  4. Plech vyložte pečicím papírem a vyklopte na něj vykynuté těsto. Rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše až do krajů a posypte borůvkami a drobenkou. Nechte ještě 30 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynutý koláč pečte 50–60 minut dozlatova, píchnete-li párátkem do těsta, vyjde ven čisté a suché. Upečený koláč nechte zchladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chez Lucie

Koláče Chez Lucie

Lucie Dvořáková začala psát svůj blog Chez Lucie v roce 2009 a k devátým narozeninám si nadělila kuchařku Dorty. O tři roky později přichází s knihou Koláče, která je díky snazším receptům přístupnější, ale to vůbec neznamená, že by byla ošizená. Naopak, nad nádhernými fotografiemi koláčů a letních dezertů se vám budou sbíhat sliny. Lucie myslela na tradice i moderní pečení, najdete tu recepty na ovocné koláče, kynuté frgály, zeleninové buchty i českou klasiku. Srozumitelný postup vede rovnou do sladkého cíle, tak žhavte troubu.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty