Borůvkový koláč z kynutého těsta na plech podle Chez Lucie
Zdroj: Koláče / Chez Lucie
Borůvkový koláč z kynutého těsta na plech podle Chez Lucie
Zdroj:
Koláče / Chez Lucie
Pokud recepty s kynutým těstem rovnou přeskakujte, pro jednou se zastavte a dejte si tento koláč jako vaši letní výzvu. Je velmi jednoduchý a lehounký. Tenká vrstvá nadýchaného těsta nese záplavu borůvek a křupavou drobenku. Kdo by odolal?
Postup přípravy
-
Do velké (hnětací) mísy rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, promíchejte s 1 lžičkou cukru a poprašte 1 lžící mouky. Zakryjte mísu utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut (začne bublat a nabývat na objemu).
-
Do mísy přisypte zbylou mouku a cukr, osolte, přidejte žloutky a vlahé (ne horké!) máslo. Vypracujte řidší těsto – buď ručně vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Trvá to zhruba 10 minut, až je těsto hladké a kompaktní. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
-
Zatímco těsto kyne, rozehřejte máslo na drobenku a nechte ho zchladnout. Přidejte do něj cukr a mouku a prošlehávejte vidličkou do konzistence drobenky (drobných hrudek).
-
Plech vyložte pečicím papírem a vyklopte na něj vykynuté těsto. Rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše až do krajů a posypte borůvkami a drobenkou. Nechte ještě 30 minut kynout.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynutý koláč pečte 50–60 minut dozlatova, píchnete-li párátkem do těsta, vyjde ven čisté a suché. Upečený koláč nechte zchladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem.
Borůvkový koláč z kynutého těsta na plech podle Chez Lucie
Zdroj: Koláče / Chez Lucie
Borůvkový koláč z kynutého těsta na plech podle Chez Lucie
Zdroj:
Koláče / Chez Lucie