Těsto
- droždí (čerstvé ) 21 g (1/2 kostky)
- mléko (vlažné ) 275 ml
- cukr krupice 50 g
- polohrubá mouka 300 g
- žloutek 2 ks
- máslo (rozpuštěné ) 80 g
- moučkový cukr (na poprášení)
- sůl 4 g
Náplň
- borůvky (lesní ) 1 kg
Drobenka
- máslo 100 g
- cukr krupice 100 g
- polohrubá mouka 200 g
Postup přípravy
- Do velké (hnětací) mísy rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, promíchejte s 1 lžičkou cukru a poprašte 1 lžící mouky. Zakryjte mísu utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut (začne bublat a nabývat na objemu).
- Do mísy přisypte zbylou mouku a cukr, osolte, přidejte žloutky a vlahé (ne horké!) máslo. Vypracujte řidší těsto – buď ručně vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Trvá to zhruba 10 minut, až je těsto hladké a kompaktní. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Zatímco těsto kyne, rozehřejte máslo na drobenku a nechte ho zchladnout. Přidejte do něj cukr a mouku a prošlehávejte vidličkou do konzistence drobenky (drobných hrudek).
- Plech vyložte pečicím papírem a vyklopte na něj vykynuté těsto. Rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše až do krajů a posypte borůvkami a drobenkou. Nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynutý koláč pečte 50–60 minut dozlatova, píchnete-li párátkem do těsta, vyjde ven čisté a suché. Upečený koláč nechte zchladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem.
Borůvkový koláč z kynutého těsta na plech podle Chez Lucie Zdroj: Koláče / Chez Lucie