Najděte si recept
Na co máte chuť?

Borůvkový pěnový dort
Perfektní dort bez lepku. Mouku v těstě nahrazuje strouhaný kokos, který ho také krásně ovoní a překvapivě dobře si rozumí s borůvkami. Podle sezony je můžete vyměnit za maliny, jahody nebo třeba černý rybíz. Připravte dort den předem, ať se rozleží.
do 1,5 hodiny
10 porcí
Suroviny (10 porcí)
Těsto:
- vejce 3 ks
- cukr krupcie 90 g
- strouhaný kokos 100 g + na vysypání formy
- máslo na vymazání formy
Pěna:
- želatina 2,5 plátku
- borůvkové pyré 135 g
- cukr krupice 30 g
- zakysaná smetana 110 g
- smetana ke šlehání 250 g
Dokončení:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky do světlé nadýchané pěny, trvá to asi 8 minut. Vsypte kokos a pomocí stěrky ho opatrně vmíchejte, ať pěna neklesne. Těsto přelijte do připravené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte 30 minut.
- Upečený korpus nechte chladnout 10 minut ve formě, vyjměte ho a nechte ho vychladnout úplně. Případně vyboulený vršek odkrojte.
- Želatinu namočte do ledové vody. Borůvkové pyré promíchejte s cukrem v rendlíku a zahřejte pod bod varu. Želatinu vyždímejte a vmíchejte ji do krému. Přidejte zakysanou smetanu a rozmíchejte dohladka.
- Vychlazenou smetanu ušlehejte dopolotuha, třetinu vmíchejte pomocí stěrky do krému, zamíchejte polovinu šlehačky a vmíchejte zbylou šlehačku.
- Dno rozevírací dortové formy vyložte pečicím papírem, boky dortovou páskou a uzavřete. Na dno položte upečený korpus, zalijte borůvkovou pěnou, zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na 8 hodin do lednice.
- Před podáváním dort vyjměte z formy, odstraňte pásku a ozdobte ho čerstvým ovocem a kokosem.
Dorty Chez Lucie
Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.
Vydalo nakladatelství CZ Press.