Lucie Dvořáková

Borůvkový pěnový dort

Moje hodnocení
25x

Perfektní dort bez lepku. Mouku v těstě nahrazuje strouhaný kokos, který ho také krásně ovoní a překvapivě dobře si rozumí s borůvkami. Podle sezony je můžete vyměnit za maliny, jahody nebo třeba černý rybíz. Připravte dort den předem, ať se rozleží.

10 porcí
90 minut

Těsto

Pěna

Dokončení

  • borůvky (čerstvé borůvky nebo jiné ovoce)
  • kokos (plátky kokosu)

Postup přípravy

  1. Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky do světlé nadýchané pěny, trvá to asi 8 minut. Vsypte kokos a pomocí stěrky ho opatrně vmíchejte, ať pěna neklesne. Těsto přelijte do připravené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte 30 minut.
  3. Upečený korpus nechte chladnout 10 minut ve formě, vyjměte ho a nechte ho vychladnout úplně. Případně vyboulený vršek odkrojte.
  4. Želatinu namočte do ledové vody. Borůvkové pyré promíchejte s cukrem v rendlíku a zahřejte pod bod varu. Želatinu vyždímejte a vmíchejte ji do krému. Přidejte zakysanou smetanu a rozmíchejte dohladka.
  5. Vychlazenou smetanu ušlehejte dopolotuha, třetinu vmíchejte pomocí stěrky do krému, zamíchejte polovinu šlehačky a vmíchejte zbylou šlehačku.
  6. Dno rozevírací dortové formy vyložte pečicím papírem, boky dortovou páskou a uzavřete. Na dno položte upečený korpus, zalijte borůvkovou pěnou, zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na 8 hodin do lednice.
  7. Před podáváním dort vyjměte z formy, odstraňte pásku a ozdobte ho čerstvým ovocem a kokosem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lucie Dvořáková

Chez Lucie Lucie Dvořáková

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty