Lucie Dvořáková

Borůvkový pěnový dort

Moje hodnocení
37x

Perfektní dort bez lepku. Mouku v těstě nahrazuje strouhaný kokos, který ho také krásně ovoní a překvapivě dobře si rozumí s borůvkami. Podle sezony je můžete vyměnit za maliny, jahody nebo třeba černý rybíz. Připravte dort den předem, ať se rozleží.

10 porcí
90 minut

Těsto

Pěna

Dokončení

  • borůvky (čerstvé borůvky nebo jiné ovoce)
  • kokos (plátky kokosu)

Postup přípravy

  1. Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky do světlé nadýchané pěny, trvá to asi 8 minut. Vsypte kokos a pomocí stěrky ho opatrně vmíchejte, ať pěna neklesne. Těsto přelijte do připravené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte 30 minut.
  3. Upečený korpus nechte chladnout 10 minut ve formě, vyjměte ho a nechte ho vychladnout úplně. Případně vyboulený vršek odkrojte.
  4. Želatinu namočte do ledové vody. Borůvkové pyré promíchejte s cukrem v rendlíku a zahřejte pod bod varu. Želatinu vyždímejte a vmíchejte ji do krému. Přidejte zakysanou smetanu a rozmíchejte dohladka.
  5. Vychlazenou smetanu ušlehejte dopolotuha, třetinu vmíchejte pomocí stěrky do krému, zamíchejte polovinu šlehačky a vmíchejte zbylou šlehačku.
  6. Dno rozevírací dortové formy vyložte pečicím papírem, boky dortovou páskou a uzavřete. Na dno položte upečený korpus, zalijte borůvkovou pěnou, zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na 8 hodin do lednice.
  7. Před podáváním dort vyjměte z formy, odstraňte pásku a ozdobte ho čerstvým ovocem a kokosem.

Zdroj receptu

Lucie Dvořáková

Chez Lucie Lucie Dvořáková

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů