Na 1 korpus/2 patra
- vejce 5 ks
- sůl
- moučkový cukr 5 vrchovatých lžic
- voda (horká) 2 lžíce
- olej 2 lžíce
- kakao 3 lžíce
- polohrubá mouka 5 vrchovatých lžic
Kré na dort ze 2 korpusů/4 pater
- jogurt 700 g
- smetana ke šlehání 1 l
- ztužovač šlehačky 3 ks
- cukr 150 g
- želatina 2 plátky
- mléko 30 ml
- citron (kůra i šťáva) 1 ks
- vanilka
Ovocná náplň
- borůvky (nebo směs sezónního ovoce) 400 g
Postup přípravy
- Nejprve si upečte postupně 2 korpusy podle následujícího postupu. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Vyložte její dno pečicím papírem a boky vymažte například tukem ve spreji. Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem, horkou vodou. Přidejte olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr mouku.
- Vyšlehejte si sníh z pěti bílků a špetky soli, tak aby byl "na špičku".(To znamená, aby byl tuhý, ale ne přešlehaný. Lépe se pak vmíchává do těsta. Také jsem již mnohokrát psala u jiných receptu, že šlehat bílky je ideální nejdříve pomalu a postupně zrychlovat. Vytvoří se tak menší bublinky, které mají pevnější membránu. Na šlehání jsou ideální teplá vejce, ne přímo z ledničky.)
- Na závěr opatrně postupně vmíchejte, "zabalte", sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby a pečte na 160 °C horní a dolní ohřev 60 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní postupně nechte vychladnout, aby nespadl. (Nechte pootevřená dvířka.)
- Když máte oba korpusy upečené a vychladlé, připravte si krém. Ušlehejte všechnu smetanu se ztužovačem do pevné šlehačky.
- Namočte želatinové plátky do studené vody, aby nabobtnaly a pak je rozpusťte v teplém mléku (nesmí být horké!).
- V druhé míse si smíchejte všechen skyr, citrónovou kůru i šťávu z jednoho citrónu, vanilku a cukr nebo zdravější alternativu, sirup.
- Nyní zlehka promíchejte dohromady ušlehanou šlehačku, rozpuštěnou želatinu v mléku a skyr s dalšími přísadami. Krém máte hotový, oddělte si pár lžic na potření posledního patra a do většiny krému ještě vmíchejte borůvky. Nyní můžete plnit dort.
- Každý korpus si rozřízněte na polovinu a vzniknou Vám tak 4 patra dortu. Tedy mezi každé patro rovnoměrně rozetřete 1/3 náplně. Na poslední vrstvu natřete trochu krému, co jste si nechali stranou bez borůvek a krém podle libosti na dortu uhlaďte. Jako poslední tečku ozdobte vrchní patro ovocem a popřípadě květy.)