Suroviny
- tvaroh (polo- nebo plnotučný ) 250 g
- dětská krupička 70 g
- hladká mouka 70 g
- máslo (změklé ) 70 g
- vejce 1 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- sůl 1 špetka
Rozvar
- borůvky 500 g
- máslo 1 lžíce
- cukr krupice 50 g
- bramborový škrob 1 lžička
- plnotučné mléko (nebo 12% smetana) 250 ml
Postup přípravy
- Na knedlíčky ze všech surovin vypracujte těsto (některé čtenářky radí ho nejprve promíchat metlou a pak prohníst rukama). Nechte ho odležet hodinu až dvě v ledničce, můžete až do druhého dne.
- Dejte vařit vodu do hrnce, malinko ji osolte. Z těsta tvarujte malé nočky a vhazujte je do vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové, trvá to jen pár minut.
- Na rozvar zalijte v kastrolu očištěné borůvky polovinou mléka. Přidejte máslo, cukr a krátce povařte. Ve zbylém mléce rozmíchejte škrob, vlijte k borůvkám a nechte přejít varem, až omáčka zhoustne. Dál už nevařte.
- Knedlíčky rozdělte na talíře a přelijte rozvarem.
PRIMA TIP: Při zpracovávání by tvaroh neměl mít moc tekutiny, aby těsto nebylo moc řídké. Nechte ho proto případně vykapat v cedníku nebo utěrce (namočené a vyždímané).
Vyzkoušejte tradiční jahodové knedlíky z tvarohového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohové knedlíky jahodové