Suroviny
- vepřový prejt 1 kg
- brambory 1 kg
- bílé kysané zelí 400 g
- cibule 2 ks
- sádlo
- mléko cca 200 ml
- kmín
- sůl
- cukr
Postup přípravy
- Jitrnicový prejt vložte do pekáčku a při 200 °C upečte tak, aby se na něm vytvořila křupavá krusta.
- Oškrábané brambory pokrájejte a uvařte v osolené vodě s kmínem. Zelí poduste ve vodě, dosolte a dochuťte cukrem podle toho, jak to máte rádi. Vody stačí tolik, aby bylo zelí ponořené.
- Po uvaření slijte. Cibule nakrájejte na kostičky a orestujte na sádle nebo na másle dokřupava.
- Ohřejte mléko, uvařené a slité brambory rozmačkejte jako na šťouchané brambory a po částech přilévejte teplé mléko.
- Vmíchejte zelí a polovinu usmažené cibule, dochuťte. Lepenici podávejte posypanou zbytkem usmažené cibulky a s prejtem.