10+ receptů na pravé zabijačkové pochoutky

Jitrnice s kroupovým rozotem a hříbky Foto:
Jitrnice s kroupovým rozotem a hříbky
Foto: Schneider uzeniny

Zabijačka patří mezi naše národní zvyklosti a stále přetrvává v tradiční podobě. Obvykle se pořádá v chladnějších měsících a mistři řeznického řemesla dokážou celé prase zpracovat doslova od čumáčku po ocásek.

Dříve, když nebyly v chalupách žádné mrazáky, konaly se ve vesnicích zabijačky postupně celé zimní období a sousedé se mezi sebou dělili o výslužku. Díky tomu tak všichni měli stálý přísun čerstvého masa a zabijačkových pochoutek od podzimu až do jara.

Kromě masa se z méně hodnotných kusů masa a vnitřností vyrábějí jitrnice, jelítka, tlačenka, prdelačka, sádlo se škvarkama, prejt, vaří se ovar nebo zabijačkový guláš... Někde se dokonce maso konzervuje ve vlastní šťávě, případně se připravují domácí paštiky.

Některé recepty jsou na přípravu v domácích "bytových" podmínkách trošku obtížné, ale jiné určitě zvládnete i v činžáku na sporáku... 

Připravte si doma výborné zabijačkové pochoutky! Máme pro vás prověřené recepty:

Recept

Zabijačkový guláš  Foto:

Zabijačkový guláš

V období masopustu je stále oblíbená zabijačka a všechny dobroty s ní spojené. Nemůže chybět ani výborný zabijačkový guláš, který je specifický tím, že se v něm využijí...

Recept

Skřivani Foto:

Skřivani

Jemné maso a voňavé sádlo spolu tvoří silně návykovou kombinaci, které určitě podlehnete.

Recept

Jitrnice s kroupovým rozotem a hříbky Foto:

Jitrnice s kroupovým rizotem a hříbky

Oblíbenou zabijačkovou pochoutku zkuste připravit s nevšedním krémovým rizotem z krup se sušenými hříbky, které je tak výborné, že obstojí i jako samostatné jídlo.

Recept

Domácí tlačenka Foto:

Domácí tlačenka

Tento postup šetří práci, energii i čas při výrobě. A výsledkem je dokonalá zabijačková dobrota připravená přesně podle vaší chuti.

Recept

Pomalu pečený bůček Foto:

Pomalu pečený bůček

A teď něco pro milovníky masa. Stačí pořádný kus bůčku, zelenina a trocha koření a lahůdka je na světě.

Recept

Jihočeská lepenice s jitrnicovým prejtem Foto:

Jihočeská lepenice s jitrnicovým prejtem

Dopřejte si v chladných dnech pořádně sytý pokrm! Co říkáte na lepenici s jitrnicovým prejtem? :)

Recept

"Zdravé" škvarkové sádlo  Foto:

"Zdravé" škvarkové sádlo

Vyškvařte škvarky z prorostlého vepřového bůčku, odlehčete je nasekanými bylinkami a parmazánem a chleba možná ani nebudete potřebovat.

Recept

Zabijačkový guláš a škvarkové placky  Foto:

Zabijačkový guláš a škvarkové placky

Období masopustu provázejí nejen různé oslavy a maškary, ale hlavně dobré jídlo. Právě v této době se konají tradiční zabijačky a my pro vás máme výbornou sytou specialitu...

Recept

Ovarové koleno Foto:

Ovarové koleno

Ovarové koleno je klasika, která neomrzí. Nejlépe si ho vychutnáte s pikantním křenem a čerstvým chlebem.

Recept

Škvarkové pagáče  Foto:

Škvarkové pagáče

Ať už si škvaříte sádlo doma, nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví, dobrých škvarků není nikdy dost. A pagáčků obzvlášť ne! Až je vyzkoušíte, pochopíte, proč...

Recept

Domácí huspenina (sulc) Foto:

Domácí huspenina (sulc)

Domácí huspenině s čerstvým chlebem se hned tak něco nevyrovná. Ideální pochoutka k pivu v době masopustního veselí.

Připravila Klára Michalová

Článek

Zabijačkový průvodce  Foto:

Zabijačkový průvodce: jaké dobroty vás čekají a co se v nich skrývá?

Pokud nejste vegetariáni a maso vám šmakuje, pak nesmíte alespoň jednou za život vynechat pravou domácí zabijačku. Tradice se tu mísí s požitky a dobrotami. Víte ale, co...
Videa

reklama

reklama