Suroviny
- brambory typu C cca 750 g
- červená cibule, velká 1 ks
- kysané zelí 2 hrsti
- sůl 1 lžíce
- špetka celého kmínu
- sádlo 1 lžíce
- mletá sladká paprika 2 špetky
- jitrnice, jelita, pečený prejt, …
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a dejte je vařit do osolené vody s kmínem.
- Mezitím na lžíci sádla zpěňte na měsíčky nasekanou červenou cibuli.
- Přidejte nakrájené kysané zelí a asi 5 lžic vody z vroucích brambor, zamíchejte, přiklopte a zelí duste asi 3 minuty.
- Uvařené brambory slijte, ale trošku vody v nich nechte.
- Rozšťouchejte je a nakonec do nich zamíchejte podušené zelí s cibulkou a vše posypejte mletou paprikou.
- Lepenice se skvěle hodí jako příloha k upečeným jitrnicím, jelítkům a prejtu.