Suroviny
- přední hovězí (krk nebo loupaná plec) 700 g
- cibule 450 g
- sádlo 60 g
- máslo 60 g
- celý kmín 1 lžička
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- rajský protlak (doppio concentrato) 1 lžíce
- vývar (ideálně hovězí, postačí i zeleninový) 1–1,3 litru
- brambory 850 g
- česnek 3–4 stroužky
- majoránka 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Nechte se vést při přípravě gulášové polévky návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na 1cm kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a sádlo a postupně na něm osmažte maso ze všech stran dozlatohněda. Nechte mezi kostičkami trochu místa, aby se smažily v horkém tuku, pokud byste do hrnce nasypali všechno maso, hrnec a tuk se ochladí a maso se nebude smažit, ale dusit a bude ve výsledku gumové. Osmažené maso vyjměte na talíř.
- Do volného hrnce vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Seškrabujte přípečky ze dna a ze stran a míchejte, ať se cibule opeče ze všech stran. Zasypte kmínem a paprikou a za stálého míchání restujte 30 vteřin, až se paprika zbarví doruda. Ale pozor, ať ji nespálíte, zhořkla by. Vmíchejte protlak, zalijte vývarem, vraťte do hrnce maso, přiklopte a vařte při nižší teplotě zhruba 1 hodinu doměkka.
- Mezitím nakrájejte brambory na menší kostičky, podle chuti je můžete nejdříve oloupat. Česnek oloupejte a prolisujte k měkkému masu. Přidejte 1 lžičku soli a brambory. Majoránku promněte v dlaních a vsypte do polévky. Přiklopte a vařte dalších 10–15 minut, až brambory změknou. Občas promíchejte, čím je polévka hustší, tím více se připéká ke dnu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
PRIMA TIPY:
- Polévku není třeba zahušťovat, ale pokud byste měli tu potřebu, vyjměte 10–15 kousků brambor, rozmačkejte je a kaši vmíchejte zpět do polévky.
- Pokud máte otevřenou láhev červeného vína, přilijte 50–100 ml vína do základu z cibule před nalitím vývaru, nechte vypařit alkohol a zalijte vývarem. Chuť bude výraznější.
Vyzkoušejte také výbornou frankfurtskou polévku podle návodného videorecpetu
Kompletní recept najdete ZDE: Frankfurtská polévka s párkem a bramborami