návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Poctivá gulášová polévka

Hodnoceno: 6x
4–6 porce
do 2 hodin
Poctivá gulášová polévka
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Poctivá gulášová polévka
Hustá sytá polévka je nejlepší volbou v (pod)zimních měsících. Nesporná výhoda gulášovky tkví v tom, že po rozležení chutná ještě lépe a s přehledem nahradí hlavní jídlo. Takže jí klidně uvařte víc. O silnou masovou chuť se postará tuk a kolagen, proto vybírejte tučnější kousky hovězího masa – krk či loupaná plec jsou ideální. Pozvolným dušením se kolagen rozpustí a maso krásně změkne. Nešiďte rajský protlak – koncentrovaný dvakrát svařený doppio concentrato má intenzivní rajčatovou chuť bez zbytečné kyselosti.

Postup

  1. Maso nakrájejte na 1cm kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a sádlo a postupně na něm osmažte maso ze všech stran dozlatohněda. Nechte mezi kostičkami trochu místa, aby se smažily v horkém tuku, pokud byste do hrnce nasypali všechno maso, hrnec a tuk se ochladí a maso se nebude smažit, ale dusit a bude ve výsledku gumové. Osmažené maso vyjměte na talíř. 
  2. Do volného hrnce vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Seškrabujte přípečky ze dna a ze stran a míchejte, ať se cibule opeče ze všech stran. Zasypte kmínem a paprikou a za stálého míchání restujte 30 vteřin, až se paprika zbarví doruda. Ale pozor, ať ji nespálíte, zhořkla by. Vmíchejte protlak, zalijte vývarem, vraťte do hrnce maso, přiklopte a vařte při nižší teplotě zhruba 1 hodinu doměkka. 
  3. Mezitím nakrájejte brambory na menší kostičky, podle chuti je můžete nejdříve oloupat. Česnek oloupejte a prolisujte k měkkému masu. Přidejte 1 lžičku soli a brambory. Majoránku promněte v dlaních a vsypte do polévky. Přiklopte a vařte dalších 10–15 minut, až brambory změknou. Občas promíchejte, čím je polévka hustší, tím více se připéká ke dnu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte. 
PRIMA TIPY: 
  • Polévku není třeba zahušťovat, ale pokud byste měli tu potřebu, vyjměte 10–15 kousků brambor, rozmačkejte je a kaši vmíchejte zpět do polévky. 
  • Pokud máte otevřenou láhev červeného vína, přilijte 50–100 ml vína do základu z cibule před nalitím vývaru, nechte vypařit alkohol a zalijte vývarem. Chuť bude výraznější. 
Poctivá gulášová polévka
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Poctivá gulášová polévka

Cat & Cook 2
Ivana Jindřichová

Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty. 
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/