Suroviny
- hovězí plec (vysoká) 1 kg
- chilli papričky (sušené - ancho, pasilla, guajillo) 8 ks
- česnek 6 stroužků
- bobkový list 2 ks
- římský kmín (mletý) 1 lžíce
- šalvěj 1 snítka
- čerstvé oregano
- vývar 1 litr
- olivový olej 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Pálivé papriky zalijte 300 ml vroucího vývaru a nechte je asi 30 minut nasáknout, dokud nebudou kypré a měkké. Chilli papričky a vývar, ve kterém se máčely, rozmixujte dohladka.
- Vysokou plec nakrájejte na kousky, ochuťte solí a pepřem a opečte na olivovém oleji na středně silném ohni ve velkém těžkém hrnci dohněda.
- Stroužky česneku rozmačkejte a vhoďte do hrnce spolu se dvěma bobkovými listy, lžící mletého kmínu a několika lžičkami nasekané čerstvé šalvěje a nasekaného čerstvého oregana. Míchejte asi minutu nebo dokud se bylinky nerozvoní. Přidejte zbytek vývaru a odkryté duste asi hodinu.
- Poté vmíchejte rozmixované papriky a vařte dalších 45 minut, dokud není maso velmi měkké a omáčka nezíská sytě mahagonově červenou barvu. Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.
PRIMA TIP: Není maso jako maso. A pokud si chcete být jisti, že si dopřáváte maso skutečné kvality, vsaďte na biofarmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Nákupem bio masa a dalších lokálních biopotravin, které vždy spolehlivě poznáte podle označení logy biozebry či biolistu, podporujete jak ekologické zemědělce, kteří pečují o přírodu i zvířata s největší možnou ohleduplností, tak i ekonomiku daného regionu.
Více informací o chovu zvířat, ekologickém zemědělství i biopotravinách najdete na stránkách myjsmebio.cz.
Inspirujte se dalšími recepty z hovězího masa