Z naší země

Hovězí ossobuco dušené na kořenové zelenině s bylinkami

Moje hodnocení
2x

Ossobuco je hovězí nebo telecí kližka porcovaná tak, aby v ní byl kus kosti. Hodí se na pomalé dušení nebo pečení, po kterém se maso úplně rozpadá i díky kolagenu ve šlachách, které dlouhou tepelnou úpravou zcela změknou. Trochu opomíjený kus masa je v této podobě skutečnou lahůdkou, která se hodí i na slavnostní tabuli.

4 porce
90 minut

Potřebné suroviny

Postup přípravy

  1. Dobře vyzrálé kousky hovězího masa s kostí osušte papírovou utěrkou, posolte, opepřete a jemně obalte na lžíci hladké mouky. Pak všechny plátky zprudka osmahněte na rozpáleném oleji. Maso vyndejte na talíř a dejte stranou.
  2. Do výpeku přisypte cibuli a opékejte dozlatova. Jakmile má hezkou barvu, přidejte na kousky pokrájenou mrkev, petržel a oba celery. Vše společně taktéž opečte do zlatavé barvy. Pak přidejte rozmačkaný česnek, přisypte lžíci hladké mouky a lžičku protlaku. Krátce orestujte a zalijte červeným vínem. Omáčku povařte zhruba 5 minut, aby se z vína odpařil alkohol.
  3. Poté přidejte do hrnce maso, nakrájená rajčata bez slupky, všechno koření a hrst čerstvých bylinek. Směs zalijte vývarem a duste na mírném ohni, dokud maso zcela nezměkne.
  4. Jakmile je maso křehké, vyndejte z omáčky kuličky koření a bobkové listy, dochuťte solí, pepřem a případně i cukrem, je-li směs kyselá.
  5. Pokrm ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. Jako příloha se skvěle hodí zeleninové pyré z brambor, celeru a mrkve.
PRIMA TIP: Pro to nejvyzrálejší maso a třeba i čerstvé meruňky vyrazte na českou farmu ve vašem okolí, uvidíte, že to bude stát za to! Recept můžete připravit i z telecího masa, výsledek bude jemnější a rychleji hotový.

Mohlo by Vás zajímat

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Z naší země


Přečtěte si také

Recepty