Potřebné suroviny
- hovězí ossobuco 4 ks (cca 2cm plátky)
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- celer 1/4 ks
- cherry rajčata 4 ks
- česnek 3 stroužky
- červené víno 200 ml
- vývar 500 ml
- rajský protlak 1 lžička
- hladká mouka 2 lžíce
- olej 2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- bylinky (čerstvé bylinky (petrželka, libeček, pažitka, oregano apod.)) 2 hrsti
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- cukr
Postup přípravy
- Dobře vyzrálé kousky hovězího masa s kostí osušte papírovou utěrkou, posolte, opepřete a jemně obalte na lžíci hladké mouky. Pak všechny plátky zprudka osmahněte na rozpáleném oleji. Maso vyndejte na talíř a dejte stranou.
- Do výpeku přisypte cibuli a opékejte dozlatova. Jakmile má hezkou barvu, přidejte na kousky pokrájenou mrkev, petržel a oba celery. Vše společně taktéž opečte do zlatavé barvy. Pak přidejte rozmačkaný česnek, přisypte lžíci hladké mouky a lžičku protlaku. Krátce orestujte a zalijte červeným vínem. Omáčku povařte zhruba 5 minut, aby se z vína odpařil alkohol.
- Poté přidejte do hrnce maso, nakrájená rajčata bez slupky, všechno koření a hrst čerstvých bylinek. Směs zalijte vývarem a duste na mírném ohni, dokud maso zcela nezměkne.
- Jakmile je maso křehké, vyndejte z omáčky kuličky koření a bobkové listy, dochuťte solí, pepřem a případně i cukrem, je-li směs kyselá.
- Pokrm ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. Jako příloha se skvěle hodí zeleninové pyré z brambor, celeru a mrkve.
PRIMA TIP: Pro to nejvyzrálejší maso a třeba i čerstvé meruňky vyrazte na českou farmu ve vašem okolí, uvidíte, že to bude stát za to! Recept můžete připravit i z telecího masa, výsledek bude jemnější a rychleji hotový.
Hovězí ossobuco dušené na kořenové zelenině s bylinkami Zdroj: Z naší země
Mohlo by Vás zajímat