Svíčková z hovězí loupané plece se smetanovou omáčkou podle receptu z Babiččiny zahrady

Moje hodnocení
9x

Svíčková patří mezi nejtradičnější recepty české kuchyně. A restaurace Babiččina zahrada patří mezi nejlepší restaurace, kde si pochutnáte na české klasice. A kdo jednou ochutná jejich svíčkovou omáčku, bude se na ni vracet :) Ale můžete si ji uvařit i doma, šéfkuchař Radek David se s námi velkoryse podělil o recept.

4 porce
120 minut
česká

Svíčková

  • olej 50 g
  • hovězí maso (hovězí loupaná plec) 800 g
  • slanina 100 g
  • mrkev 200 g
  • celer 150 g
  • cibule 200 g
  • cukr krupice 40 g
  • plnotučná hořčice 20 g
  • oloupaný citron 40 g
  • bílé víno 200 ml
  • hovězí vývar 700 ml
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl a bílý pepř
  • nakládané brusinky k podávání

Knedlíky

Postup přípravy

  1. Celý pepř, nové koření a bobkový list dejte do malého rendlíku vařit s trochou vody.
  2. Hovězí loupanou plec osolte, opepřete a opečte v kastrolu zprudka ze všech stran na oleji.
  3. Maso vyjměte a do výpeku dejte orestovat slaninu, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestujte ji. Pak přidejte cibuli na kostičky, orestujte dozlatova, přidejte cukr, který zkaramelizujte. Nakonec přidejte hořčici, kterou též orestujte s plátky oloupaného citronu. Zalijte bílým vínem a nechte ho vyvařit. Poté přidejte opečené maso, podlijte vývarem a vývarem z koření. Zakryjte pokličkou a pomalu duste (4–5 hodin) nebo ho můžete péct v troubě.
  4. Až bude maso měkké, tak ho vyjměte. Přidejte smetanu a omáčku rozmixujte v mixéru a propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí, cukrem a bílým vinným octem.
  5. Knedlíky: Toustový chléb nakrájejte na kostičky a v troubě usušte lehce dozlatova. Nechte vychladnout, zalijte mlékem, nastrouhejte muškátový ořech, přidejte najemno nasekanou petrželku, žloutky a krátce promíchejte. Pak přidejte sníh z vyšlehaných bílků na dvakrát a opatrně zamíchejte.
  6. Knedlíky dejte na potravinářskou fólii, vytvarujte knedlík, utáhněte a zabalte do fólie a pak ještě do alobalu.
  7. Vařte ve vroucí vodě 25 minut nebo na páře 30 minut.

Babiččina zahrada pod vedením Radka Davida

Zastavte se na chvilku u babičky na zahradě a na statku, dejte si polévku, která vás postaví na nohy, a pochutnejte si na výborných babiččiných dobrotách. Nechte se hřejivě konejšit vůní chleba, domova a bylinek, nechte si pohladit tělo i mysl terapií, kterou babička přivezla ze svých cest. Babička vám pomůže se navrátit k sobě i přírodě a postará se o to, aby v srdci bylo stejně útulno jako u ní na zahradě.

Babiččina zahrada, Tovární 536, Průhonice

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Radek David


Přečtěte si také

Recepty