reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Svíčková z hovězí loupané plece se smetanovou omáčkou podle receptu z Babiččiny zahrady
Autor: Mikuláš Gottwald / PHOTOONE Svíčková z hovězí loupané plece se smetanovou omáčkou podle receptu z Babiččiny zahrady

Svíčková z hovězí loupané plece se smetanovou omáčkou podle receptu z Babiččiny zahrady

Hodnoceno: 4x
Svíčková patří mezi nejtradičnější recepty české kuchyně. A restaurace Babiččina zahrada patří mezi nejlepší restaurace, kde si pochutnáte na české klasice. A kdo jednou ochutná jejich svíčkovou omáčku, bude se na ni vracet :) Ale můžete si ji uvařit i doma, šéfkuchař Radek David se s námi velkoryse podělil o recept.
nad 2 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Celý pepř, nové koření a bobkový list dejte do malého rendlíku vařit s trochou vody.
  2. Hovězí loupanou plec osolte, opepřete a opečte v kastrolu zprudka ze všech stran na oleji.
  3. Maso vyjměte a do výpeku dejte orestovat slaninu, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestujte ji. Pak přidejte cibuli na kostičky, orestujte dozlatova, přidejte cukr, který zkaramelizujte. Nakonec přidejte hořčici, kterou též orestujte s plátky oloupaného citronu. Zalijte bílým vínem a nechte ho vyvařit. Poté přidejte opečené maso, podlijte vývarem a vývarem z koření. Zakryjte pokličkou a pomalu duste (4–5 hodin) nebo ho můžete péct v troubě.
  4. Až bude maso měkké, tak ho vyjměte. Přidejte smetanu a omáčku rozmixujte v mixéru a propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí, cukrem a bílým vinným octem.
  5. Knedlíky: Toustový chléb nakrájejte na kostičky a v troubě usušte lehce dozlatova. Nechte vychladnout, zalijte mlékem, nastrouhejte muškátový ořech, přidejte najemno nasekanou petrželku, žloutky a krátce promíchejte. Pak přidejte sníh z vyšlehaných bílků na dvakrát a opatrně zamíchejte.
  6. Knedlíky dejte na potravinářskou fólii, vytvarujte knedlík, utáhněte a zabalte do fólie a pak ještě do alobalu. 
  7. Vařte ve vroucí vodě 25 minut nebo na páře 30 minut.
     
Svíčková z hovězí loupané plece se smetanovou omáčkou podle receptu z Babiččiny zahrady
Autor: Mikuláš Gottwald / PHOTOONE Svíčková z hovězí loupané plece se smetanovou omáčkou podle receptu z Babiččiny zahrady

Babiččina zahrada pod vedením Radka Davida

Zastavte se na chvilku u babičky na zahradě a na statku, dejte si polévku, která vás postaví na nohy, a pochutnejte si na výborných babiččiných dobrotách. Nechte se hřejivě konejšit vůní chleba, domova a bylinek, nechte si pohladit tělo i mysl terapií, kterou babička přivezla ze svých cest. Babička vám pomůže se navrátit k sobě i přírodě a postará se o to, aby v srdci bylo stejně útulno jako u ní na zahradě.

Babiččina zahrada, Tovární 536, Průhonice

Babiččina zahrada v Průhonicích
Babiččina zahrada v Průhonicích

reklama