Najděte si recept
Na co máte chuť?

Svíčková z hovězí loupané plece se smetanovou omáčkou podle receptu z Babiččiny zahrady
Svíčková patří mezi nejtradičnější recepty české kuchyně. A restaurace Babiččina zahrada patří mezi nejlepší restaurace, kde si pochutnáte na české klasice. A kdo jednou ochutná jejich svíčkovou omáčku, bude se na ni vracet :) Ale můžete si ji uvařit i doma, šéfkuchař Radek David se s námi velkoryse podělil o recept.
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Svíčková:
- olej 50 g
- hovězí loupaná plec 800 g
- slanina 100 g
- mrkev 200 g
- celer 150 g
- cibule 200 g
- cukr krupice 40 g
- plnotučná hořčice 20 g
- oloupaný citron 40 g
- bílé víno 200 ml
- hovězí vývar 700 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- sůl a bílý pepř
- nakládané brusinky k podávání
Knedlíky:
- toustový chléb 350 g
- mléko 300 g
- muškátový oříšek
- hladkolistá petržel 20 g
- žloutky 3 ks
- bílky vyšlehané do sněhu 4 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Celý pepř, nové koření a bobkový list dejte do malého rendlíku vařit s trochou vody.
- Hovězí loupanou plec osolte, opepřete a opečte v kastrolu zprudka ze všech stran na oleji.
- Maso vyjměte a do výpeku dejte orestovat slaninu, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestujte ji. Pak přidejte cibuli na kostičky, orestujte dozlatova, přidejte cukr, který zkaramelizujte. Nakonec přidejte hořčici, kterou též orestujte s plátky oloupaného citronu. Zalijte bílým vínem a nechte ho vyvařit. Poté přidejte opečené maso, podlijte vývarem a vývarem z koření. Zakryjte pokličkou a pomalu duste (4–5 hodin) nebo ho můžete péct v troubě.
- Až bude maso měkké, tak ho vyjměte. Přidejte smetanu a omáčku rozmixujte v mixéru a propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí, cukrem a bílým vinným octem.
- Knedlíky: Toustový chléb nakrájejte na kostičky a v troubě usušte lehce dozlatova. Nechte vychladnout, zalijte mlékem, nastrouhejte muškátový ořech, přidejte najemno nasekanou petrželku, žloutky a krátce promíchejte. Pak přidejte sníh z vyšlehaných bílků na dvakrát a opatrně zamíchejte.
- Knedlíky dejte na potravinářskou fólii, vytvarujte knedlík, utáhněte a zabalte do fólie a pak ještě do alobalu.
- Vařte ve vroucí vodě 25 minut nebo na páře 30 minut.
Babiččina zahrada pod vedením Radka Davida
Zastavte se na chvilku u babičky na zahradě a na statku, dejte si polévku, která vás postaví na nohy, a pochutnejte si na výborných babiččiných dobrotách. Nechte se hřejivě konejšit vůní chleba, domova a bylinek, nechte si pohladit tělo i mysl terapií, kterou babička přivezla ze svých cest. Babička vám pomůže se navrátit k sobě i přírodě a postará se o to, aby v srdci bylo stejně útulno jako u ní na zahradě.
Babiččina zahrada, Tovární 536, Průhonice