Hugo Hromas

Pomalu pečená hovězí žebra podle Huga Hromase

Moje hodnocení
3x

Hovězí žebra mohou být skutečnou lahůdkou, stačí jim jen něžné dochucení a velmi pomalé pečení, které je promění v nebeskou manu. Vyzkoušejte recept podle Huga Hromase a dopřejte si pořádnou obíračku.

6 porcí
300 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Použijte kvalitní hovězí, které má také trochu tuku. Žebra očistěte a nakrájejte na porce.
  2. Z větviček rozmarýnu a tymiánu otrhejte lístky, smíchejte je s černým pepřem, česnekovým práškem, trochou soli, polovinou piva a olejem. Případně dochuťte vaším oblíbeným kořením. Pokud jsou hovězí žebra menší a málo tučná, přidejte více oleje.
  3. Maso směsí pečlivě potřete a nechte ho přes noc v chladničce zabalené ve folii.
  4. Druhý den maso zprudka opečte na pánvi ze všech stran dohněda. Vložte jej do zapékací mísy, přelijte zbytkem piva, vývarem a zbylou marinádou. Posypte sladkou paprikou a můžete podle chuti dosolit.
  5. Mísu zabalte do pečicího papíru a na něj přidejte ještě vrstvu alobalu. Pečte přibližně 4 hodiny na 130 stupňů, dokud se maso nezačne oddělovat od kosti. Nejlepším ukazatelem propečení je zkouška vidličkou.
  6. Nakonec mísu odkryjte a zvyšte teplotu v troubě, aby se kůrka zlehka opekla.
  7. Podávejte s bramborami nebo salátem.

PRIMA TIP: Není maso jako maso. A pokud si chcete být jisti, že si dopřáváte maso skutečné kvality, vsaďte na biofarmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Nákupem bio masa a dalších lokálních biopotravin, které vždy spolehlivě poznáte podle označení logy biozebry či biolistu, podporujete jak ekologické zemědělce, kteří pečují o přírodu i zvířata s největší možnou ohleduplností, tak i ekonomiku daného regionu.

Více informací o chovu zvířat, ekologickém zemědělství i biopotravinách najdete na stránkách myjsmebio.cz.

Nechte se inspirovat dalšími recepty na žebra

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Hugo Hromas


Přečtěte si také

Recepty