Suroviny
- hovězí žebra (masitá, krátká) 2 kg
- vývar (zeleninový nebo hovězí) 800 ml
- pivo 400 ml
- tymián 4 snítky
- rozmarýn 4 snítky
- mletá sladká paprika 4 špetky
- sušený česnek 2 špetky
- rostlinný olej 10 lžic
- pepř (čerstvě namletý) 2 lžičky
- sůl
Postup přípravy
- Použijte kvalitní hovězí, které má také trochu tuku. Žebra očistěte a nakrájejte na porce.
- Z větviček rozmarýnu a tymiánu otrhejte lístky, smíchejte je s černým pepřem, česnekovým práškem, trochou soli, polovinou piva a olejem. Případně dochuťte vaším oblíbeným kořením. Pokud jsou hovězí žebra menší a málo tučná, přidejte více oleje.
- Maso směsí pečlivě potřete a nechte ho přes noc v chladničce zabalené ve folii.
- Druhý den maso zprudka opečte na pánvi ze všech stran dohněda. Vložte jej do zapékací mísy, přelijte zbytkem piva, vývarem a zbylou marinádou. Posypte sladkou paprikou a můžete podle chuti dosolit.
- Mísu zabalte do pečicího papíru a na něj přidejte ještě vrstvu alobalu. Pečte přibližně 4 hodiny na 130 stupňů, dokud se maso nezačne oddělovat od kosti. Nejlepším ukazatelem propečení je zkouška vidličkou.
- Nakonec mísu odkryjte a zvyšte teplotu v troubě, aby se kůrka zlehka opekla.
- Podávejte s bramborami nebo salátem.
PRIMA TIP: Není maso jako maso. A pokud si chcete být jisti, že si dopřáváte maso skutečné kvality, vsaďte na biofarmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Nákupem bio masa a dalších lokálních biopotravin, které vždy spolehlivě poznáte podle označení logy biozebry či biolistu, podporujete jak ekologické zemědělce, kteří pečují o přírodu i zvířata s největší možnou ohleduplností, tak i ekonomiku daného regionu.
Více informací o chovu zvířat, ekologickém zemědělství i biopotravinách najdete na stránkách myjsmebio.cz.
Nechte se inspirovat dalšími recepty na žebra