Hovězí pečeně po anglicku

Moje hodnocení
4x

Anglická kuchyně se, alespoň do nástupu Jamie Olivera a dalších, u nás nepyšnila zrovna dobrou pověstí, ale není to tak docela zasloužené. Britové vynikají například nejen v konzumaci, ale také v chovu a kvalitě hovězího masa. Typická britská neděle by se bez hovězí „pečeně z hrnce“ prostě neobešla – její výhodou je i to, že se peče zároveň s přílohou. (Trochu tady vidíme, s tím vínem, francouzský vliv, a za tím rozmarýnem cítíme závan Itálie.) Dlouhé pečení – vše si můžete připravit už den předem – skvěle prospěje chuti. A to chceme taky. We too!

6 porcí
120 minut
anglická

Suroviny

  • hovězí hrudí (hovězí pečínka, ideálně hrudí či krk, ale může být i třeba tzv. váleček či falešná svíčková) 1,5–2 kg
  • sůl 2 lžičky
  • pepř (čerstvě namletý pepř) 1 lžička
  • rostlinný olej 2 lžíce
  • česnek (česnek, rozetřený) 6 stroužky
  • těžší červené víno 1–2 sklenky
  • hovězí nebo drůbeží vývar 500 ml
  • worcesterská nebo sójová omáčka 1–2 lžíce
  • velké bílé cibule, nakrájené na větší kousky 2 ks
  • karotky 500 g
  • malé nové brambory, očištěné a nakrájené na kousky 500 g
  • rozmarýn (čerstvý rozmarýn) 1 snítka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Velký silnostěnný, ideálně litinový kastrol postavte bez pokličky na sporák na vysoký stupeň. Maso ze všech stran osolte a opepřete, do kastrolu vlijte trochu oleje a jakmile se rozehřeje, opečte na něm ze všech stran maso, aby se zatáhlo a chytilo trochu barvu, 3 až 4 minuty z každé strany.
  2. Maso vyndejte a dejte stranou třeba na talíř. Do kastrolu dejte česnek a smažte ho asi minutu – pozor, aby se nespálil. Vlijte víno a vývar a odvařte přípečky, pak do kastrolu vraťte maso.
  3. Zalijte worcesterskou omáčkou a okolo masa rozmístěte kousky cibule, nakrájené karotky a brambory. Navrch položte snítku rozmarýnu, kastrol přikryjte a vložte do trouby.
  4. Pečte 3 hodiny, až se maso bude pod vidličkou rozpadat na vlákna. Zeleninu s bramborami podle chuti osolte a opepřete a podávejte k masu.

PRIMA TIP: Nechcete-li přidávat víno, zvyšte množství vývaru nebo použijte čistou hroznovou šťávu.

Další neodolatelné recepty na masové pečínky s přílohou z jednoho pekáče najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty