Suroviny
- hovězí hrudí (hovězí pečínka, ideálně hrudí či krk, ale může být i třeba tzv. váleček či falešná svíčková) 1,5–2 kg
- rostlinný olej 2 lžíce
- česnek (rozetřený) 6 stroužky
- červené víno (těžší ) 1–2 sklenky
- vývar (hovězí nebo drůbeží ) 500 ml
- worcesterová omáčka (nebo sójová omáčka) 1–2 lžíce
- bílá cibule (velké, nakrájené na větší kousky) 2 ks
- karotka 500 g
- brambory (malé nové brambory, očištěné a nakrájené na kousky) 500 g
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- čerstvě namletý pepř 1 lžička
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Velký silnostěnný, ideálně litinový kastrol postavte bez pokličky na sporák na vysoký stupeň. Maso ze všech stran osolte a opepřete, do kastrolu vlijte trochu oleje a jakmile se rozehřeje, opečte na něm ze všech stran maso, aby se zatáhlo a chytilo trochu barvu, 3 až 4 minuty z každé strany.
- Maso vyndejte a dejte stranou třeba na talíř. Do kastrolu dejte česnek a smažte ho asi minutu – pozor, aby se nespálil. Vlijte víno a vývar a odvařte přípečky, pak do kastrolu vraťte maso.
- Zalijte worcesterskou omáčkou a okolo masa rozmístěte kousky cibule, nakrájené karotky a brambory. Navrch položte snítku rozmarýnu, kastrol přikryjte a vložte do trouby.
- Pečte 3 hodiny, až se maso bude pod vidličkou rozpadat na vlákna. Zeleninu s bramborami podle chuti osolte a opepřete a podávejte k masu.
PRIMA TIP: Nechcete-li přidávat víno, zvyšte množství vývaru nebo použijte čistou hroznovou šťávu.
Hovězí pečeně po anglicku Zdroj: Marek Kučera