Suroviny
- kuřecí stehno (kuřecí stehna (paličky)) cca 700 g
- menší pórek
- žampiony (žampióny) cca 7 ks
- bílé víno (suché bílé víno) 50 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- kuřecí vývar 400 ml
- rýže cca 200 g (1 hrnek)
- olej
- máslo 1 lžíce
- sladká mletá paprika
- sušená majoránka
- sůl, pepř
- čerstvá plocholistá petrželka
Postup přípravy
- Nejprve osolte kuřecí paličky a okořeňte je sladkou paprikou, mletým pepřem a majoránkou. V tlustostěnné pánvi, ideálně litinové, ve které budete později jídlo i péct, kuřecí paličky ze všech stran zprudka opečte na trošce oleje.
- Opečené maso přendejte na talíř, z pánve vylijte olej a připečené koření po kuřeti.
- Nyní do stejné pánve dejte rozpustit máslo a na něm orestujte nakrájené žampióny a pórek, které rovněž osolte.
- Asi po pěti minutách k zelenině nalijte smetanu, vývar a bílé víno a nakonec přidejte v cedníku propláchnutou rýži. Vše zamíchejte a opět trochu osolte a opepřete. Pánev přiklopte a vařte na mírném ohni cca 15 minut.
- Během vaření dejte předehřát horkovzdušnou troubu na 180 °C.
- Po čtvrt hodině na rýži položte opečené kuřecí paličky a pánev vložte do vyhřáté trouby. Pečte už nezakryté 20–25 minut.
- Před podáváním pokrm posypte nasekanou plocholistou petrželkou.
Kuřecí paličky s rýží a žampiony z jednoho hrnce 2