Suroviny
- plnotučné mléko 1 litr
- cukr krupice 250 g
- jedlá soda 1/4 lžičky
- mletá skořice (nebo mletá vanilka na dochucení, nemusí být) 1 lžička
Postup přípravy
- Mléko, cukr a sodu promíchejte v širším velkém silnostěnném kastrolu. Uveďte do varu, snižte teplotu a nechte zvolna nepřikryté vařit za občasného promíchávání, až směs zhoustne, zezlátne a zkaramelizuje.
- Ke konci vaření promíchávejte častěji a důkladněji, aby se houstnoucí směs nepřipalovala. Jakmile dosáhne požadované konzistence, sundejte ji z plotýnky, vmíchejte případně koření, přesuňte do mísy nebo sklenic a nechte vychladnout. Dulce de leche uchovávejte v ledničce.
PRIMA TIP Je samozřejmě možné si hotový výrobek koupit, ale tady mluvíme o domácí práci, jak má být. Nicméně při nedostatku času je celkem snadné připravit dulce de leche pouhým povařením kondenzovaného mléka – ani nemusíte nic míchat, uvaří se samo. Při nejběžnější metodě vaření na plotně stačí vzít plechovku slazeného kondenzovaného mléka, odstranit z ní nálepku, vložit ji do velkého hrnce a zalít vodou tak, aby byla ponořená. Vodu pak uveďte do varu, teplotu snižte na mírný var a takto nechte vařit 2½ až 3½ hodiny. (Chcete-li hodně husté a hodně zlatohnědé dulce, vařte až 4 hodiny.) Je důležité kontrolovat, aby byla plechovka stále ponořená ve vodě, je-li třeba, dolijte horkou vodou z konvice. Po ukončení vaření nechte vodu i plechovku v hrnci zcela vychladnout.
Karamel můžete použít třeba na slepování lineckého cukroví. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE