Suroviny
- ořechy (vlašské nebo lískové) 50 g
- cukr krupice 50 g
- máslo do karamelu 10 g
- máslo na obalování 50 g
- ovesné vločky Emco jemné 50 g
- mletá skořice 1 lžička
- střední jablka 4 ks
- hotový slaný karamel k podávání (nemusí být)
Odkaz
Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce. V našem speciálu najdete mnoho receptů
Uložit
Postup přípravy
- Ořechy si nahrubo nasekejte nebo namelte v mixéru. Ideální velikost je stejná jako velikost použitých ovesných vloček.
- Cukr nasypte na pánvičku a postavte na střední plamen, nemíchejte vařečkou ani lžící, nechte postupně rozpustit. Když je cukr rozpuštěný, můžete začít míchat lžící nebo vařečkou a kontrolovat barvu. Ideální je nechat cukr změnit barvu na jantarovou (hnědá už může být hořká a nemusí všem chutnat). V tuhle chvíli přidejte 10 g másla a nechte zcela rozpustit do karamelu (pozor směs bude prskat). Pak přisypte ořechy a asi minutu na mírném plameni opékejte s karamelem tak, aby se všechny ořechy obalily v karamelu. Nakonec stáhněte z ohně a přisypte vločky se skořicí a rozmíchejte se zbytkem.
- Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Jablka pečlivě oloupejte a odstraňte jádřinec. Mělo by to jít menší lžičkou s ostrými hranami nebo vykrajovátkem na meloun (vypadá jako miniaturní kopečkovač na zmrzlinu). Spodní část jablka můžete nechat, ale pokud ji odstraníte také, nevadí.
- Máslo rozpusťte. Jablka po jednom v másle namočte ze všech stran a pak obalte v karamelové směsi. Obalená jablka postavte do pekáčku, vnitřky zaplňte vločkovou směsí a zbytek (co se nevejde do jablek) nasypte kolem ovoce. Zbylé máslo nalijte do středu jablek.
- Vložte do trouby a pečte 30–40 minut do změknutí jablek.
- Podávejte vlahé, zasypané přebývající drobenkou a pro fajnšmekry přidejte lžičku slaného karamelu.