Pečená jablka hasselback s ořechy

Moje hodnocení
4x

Pečená jablka jsou nenáročný, a přesto velmi uspokojivý dezert, který je vhodný po celou zimu. Jablka jsou stále k mání, ořechy jakbysmet, a pokud je dohromady upečete, stvoříte náramnou pochoutku. Nakrojení na tenké plátky je navíc velmi efektní i praktické, dezert se mnohem lépe jí :)

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • středně velká jablka 6 ks
  • jemně mleté ovesné vločky 120 g
  • kokosový olej 60 g
  • med 40 g
  • mletá skořice 1 lžička
  • vlašské ořechy, nasekané nahrubo 50 g
  • lískové ořechy, nasekané nahrubo 50 g
  • zakysaná smetana (12 % tuku) 220 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Jablka omyjte a očistěte suchou utěrkou. Vezměte si nůž a do jablek vykrojte hlubší zářezy – nedokrajujte ale až do konce. Můžete si pomoci 2 vařečkami: vařečky položte rovnoběžně k sobě a mezi jejich rukojeti vložte jablko. Nyní seshora nařízněte dužinu tak, aby řez směřoval kolmo k rukojetím, a řežte dál, dokud se nůž nezastaví o dřevo. Tímto způsobem snadno nakrájíte celé jablko, aniž byste porušili jeho spodní část. Použijte ale raději starší vařečky, protože na nich po krájení mohou zůstat škrábance.
  2. Jablka přemístěte do menší zapékací mísy (20 cm × 30 cm) a připravte si drobenku. V míse smíchejte vločky, kokosový olej, med, skořici a nasekané ořechy. Hotovou drobenku rozdělte do zářezů v jablkách (pokud vám nějaká drobenka zbyde, jablka s ní posypejte). Zapékací mísu dejte do předehřáté trouby a jablka pečte 20–25 minut při 180–190 °C.
  3. Upečená jablka podávejte s vychlazenou zakysanou smetanou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty