návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pečená jablka hasselback s ořechy

Hodnoceno: 2x
6 porcí
do 1 hodiny
Pečená jablka hasselback s ořechy
Autor: Jíme zdravě po celý rok Pečená jablka hasselback s ořechy
Pečená jablka jsou nenáročný, a přesto velmi uspokojivý dezert, který je vhodný po celou zimu. Jablka jsou stále k mání, ořechy jakbysmet, a pokud je dohromady upečete, stvoříte náramnou pochoutku. Nakrojení na tenké plátky je navíc velmi efektní i praktické, dezert se mnohem lépe jí :)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Jablka omyjte a očistěte suchou utěrkou. Vezměte si nůž a do jablek vykrojte hlubší zářezy – nedokrajujte ale až do konce. Můžete si pomoci 2 vařečkami: vařečky položte rovnoběžně k sobě a mezi jejich rukojeti vložte jablko. Nyní seshora nařízněte dužinu tak, aby řez směřoval kolmo k rukojetím, a řežte dál, dokud se nůž nezastaví o dřevo. Tímto způsobem snadno nakrájíte celé jablko, aniž byste porušili jeho spodní část. Použijte ale raději starší vařečky, protože na nich po krájení mohou zůstat škrábance.
  2. Jablka přemístěte do menší zapékací mísy (20 cm × 30 cm) a připravte si drobenku. V míse smíchejte vločky, kokosový olej, med, skořici a nasekané ořechy. Hotovou drobenku rozdělte do zářezů v jablkách (pokud vám nějaká drobenka zbyde, jablka s ní posypejte). Zapékací mísu dejte do předehřáté trouby a jablka pečte 20–25 minut při 180–190 °C.
  3. Upečená jablka podávejte s vychlazenou zakysanou smetanou. 
Pečená jablka hasselback s ořechy
Autor: Jíme zdravě po celý rok Pečená jablka hasselback s ořechy

Jíme zdravě po celý rok: Sezónní vaření levně a jednoduše
Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková

Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.
Související témata: jablka , pečená jablka , vlašské ořechy , hasselback , Sladké