Pečená jablka hasselback s ořechy
Zdroj: Jíme zdravě po celý rok
Pečená jablka hasselback s ořechy
Zdroj:
Jíme zdravě po celý rok
Pečená jablka jsou nenáročný, a přesto velmi uspokojivý dezert, který je vhodný po celou zimu. Jablka jsou stále k mání, ořechy jakbysmet, a pokud je dohromady upečete, stvoříte náramnou pochoutku. Nakrojení na tenké plátky je navíc velmi efektní i praktické, dezert se mnohem lépe jí :)
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 190 °C. Jablka omyjte a očistěte suchou utěrkou. Vezměte si nůž a do jablek vykrojte hlubší zářezy – nedokrajujte ale až do konce. Můžete si pomoci 2 vařečkami: vařečky položte rovnoběžně k sobě a mezi jejich rukojeti vložte jablko. Nyní seshora nařízněte dužinu tak, aby řez směřoval kolmo k rukojetím, a řežte dál, dokud se nůž nezastaví o dřevo. Tímto způsobem snadno nakrájíte celé jablko, aniž byste porušili jeho spodní část. Použijte ale raději starší vařečky, protože na nich po krájení mohou zůstat škrábance.
-
Jablka přemístěte do menší zapékací mísy (20 cm × 30 cm) a připravte si drobenku. V míse smíchejte vločky, kokosový olej, med, skořici a nasekané ořechy. Hotovou drobenku rozdělte do zářezů v jablkách (pokud vám nějaká drobenka zbyde, jablka s ní posypejte). Zapékací mísu dejte do předehřáté trouby a jablka pečte 20–25 minut při 180–190 °C.
-
Upečená jablka podávejte s vychlazenou zakysanou smetanou.
Pečená jablka hasselback s ořechy
Zdroj: Jíme zdravě po celý rok
Pečená jablka hasselback s ořechy
Zdroj:
Jíme zdravě po celý rok