Suroviny
- jablka (středně velká ) 6 ks
- ovesné vločky (jemně mleté ) 120 g
- Kokosový olej 60 g
- med 40 g
- mletá skořice 1 lžička
- vlašské ořechy (nasekané nahrubo) 50 g
- lískové ořechy (nasekané nahrubo) 50 g
- zakysaná smetana (12 % tuku) 220 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Jablka omyjte a očistěte suchou utěrkou. Vezměte si nůž a do jablek vykrojte hlubší zářezy – nedokrajujte ale až do konce. Můžete si pomoci 2 vařečkami: vařečky položte rovnoběžně k sobě a mezi jejich rukojeti vložte jablko. Nyní seshora nařízněte dužinu tak, aby řez směřoval kolmo k rukojetím, a řežte dál, dokud se nůž nezastaví o dřevo. Tímto způsobem snadno nakrájíte celé jablko, aniž byste porušili jeho spodní část. Použijte ale raději starší vařečky, protože na nich po krájení mohou zůstat škrábance.
- Jablka přemístěte do menší zapékací mísy (20 cm × 30 cm) a připravte si drobenku. V míse smíchejte vločky, kokosový olej, med, skořici a nasekané ořechy. Hotovou drobenku rozdělte do zářezů v jablkách (pokud vám nějaká drobenka zbyde, jablka s ní posypejte). Zapékací mísu dejte do předehřáté trouby a jablka pečte 20–25 minut při 180–190 °C.
- Upečená jablka podávejte s vychlazenou zakysanou smetanou.
Pečená jablka hasselback s ořechy Zdroj: Jíme zdravě po celý rok