Suroviny
- jablka (velká pevnější) 4 ks
- ořechy (nakrájené lískové nebo vlašské ) 1 hrst
- ovoce (sušené ovoce podle chuti (rozinky, brusinky, třešně, meruňky - samostatně nebo ve směsi )) 1 hrst
- cukr (přírodní nebo med) 2 lžíce
- mletá skořice (badyán nebo hřebíček podle chuti) 1 špetka
- citronová šťáva (nebo pomerančová šťáva podle chuti)
Další báječné recepty z jablek najdete v našem speciálu:
Postup přípravy
- Z jablek postavených na bubáku opatrně vykrojte stopku i s jaderníkem, dobře to jde speciálním nástrojem nebo malým ostrým nožem. Dávejte pozor, abyste jablka neprořízli úplně. Dužinu jablek opatrně trochu vydlabejte, nejlépe malou lžičkou s ostřejšími hranami, abyste měli prostor pro náplň. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Sušené ovoce promíchejte s cukrem, kořením a šťávou. Lžičkou vložte náplň do jablek, postavte je do zapékací formy, podlijte trochu vody, vložte do formy a pečte asi 40 minut, až budou jablka měkká, opečená a náplň dobře prohřátá.
PRIMA TIP: Jablka můžete naplnit i tak, že seříznete vršek i se stopkou a jablka pak budete moci pohodlněji zbavit jaderníku a vydlabat je. Až je naplníte, přikryjte je odkrojenými vršky a ty přichyťte párátkem.