Nepečené dezerty jsou v Čechách velmi oblíbené. Prokládané piškoty se zakysankou a ovocem jsou klasika, která sice není gastronomicky právě na výši, ale všem to chutná a to přece jde :)
U nás doma je například v kurzu tzv. foukání. Na dno mísy dáváme piškoty, které se hojně pokapou vymačkanou pomerančovou šťávou, na to přijde pomerančová dužina nakrájená na kostičky a vše se zalije vanilkovým pudinkem. Po ztuhnutí už jen přidáme šlehačku a oblíbený dezert je na světě.
V podobném stylu najdete moučníky po celém světě, zářným příkladem je kupříkladu pravé italské tiramisu z cukrářských piškotů a mascarpone. Oblíbený je také trifle, kde se vrství předpřipravený piškot, oblíbený krém a ovoce do velké skleněné mísy, aby vynikly jednotlivé vrstvy.
Kromě drobných dezertů lze připravit bez pečení i slavnostní dort. A hitem současnosti jsou také raw dezerty, které jsou samozřejmě také nepečené.