Jahody se šlehačkou – nostalgická vzpomínka z dětství

Moje hodnocení
10x

Připomeňte si dětství díky tradičnímu receptu na jahodový pohár se šlehačkou. Není to žádné velké vaření, ale výsledek je tak úžasný, že se o něj musíme podělit. Až ochutnáte první lžičku, pochopíte...

4 porce
30 minut

Suroviny

  • jahody (čerstvé jahody) 500 g
  • med nebo javorový sirup 2 lžíce
  • smetana ke šlehání (33 % tuku) 500 ml
  • vanilka (vanilkový extrakt) 2 lžičky
  • čerstvá máta nebo meduňka 1 snítka

Postup přípravy

  1. Polovinu očištěných jahod nakrájejte na plátky a 8 plátků dejte stranou na ozdobu. Zbylé jahody dejte do misky, přilijte med nebo javorový sirup a rozmačkejte vidličkou na pyré.
  2. Ve velké míse vyšlehejte smetanu s vanilkovým extraktem, až vznikne pevná šlehačka.
  3. Připravte 4 vyšší sklenice a na dno dejte pár plátků jahod, na ně trochu jahodového pyré a na to vrstvu šlehačky. Pak pokračujte ve vrstvení jahody – pyré – šlehačka, až vypotřebujete všechny ingredience, navrch byste měli končit šlehačkou.
  4. Vršek poháru ozdobte plátky jahod a lístkem máty nebo meduňky.

PRIMA TIP: Pokud chcete poháry ještě vylepšit, můžete přidat další vrstvu z nadrobených máslových nebo kakaových sušenek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty