Suroviny
- jahody (čerstvé ) 500 g
- med (nebo javorový sirup) 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 500 ml
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- máta (čerstvá nebo meduňka) 1 snítka
Postup přípravy
- Polovinu očištěných jahod nakrájejte na plátky a 8 plátků dejte stranou na ozdobu. Zbylé jahody dejte do misky, přilijte med nebo javorový sirup a rozmačkejte vidličkou na pyré.
- Ve velké míse vyšlehejte smetanu s vanilkovým extraktem, až vznikne pevná šlehačka.
- Připravte 4 vyšší sklenice a na dno dejte pár plátků jahod, na ně trochu jahodového pyré a na to vrstvu šlehačky. Pak pokračujte ve vrstvení jahody – pyré – šlehačka, až vypotřebujete všechny ingredience, navrch byste měli končit šlehačkou.
- Vršek poháru ozdobte plátky jahod a lístkem máty nebo meduňky.
PRIMA TIP: Pokud chcete poháry ještě vylepšit, můžete přidat další vrstvu z nadrobených máslových nebo kakaových sušenek.