návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Tradiční recepty na pravé zabijačkové pochoutky

Jitrnice s kroupovým rozotem a hříbky
Autor: Schneider uzeniny Jitrnice s kroupovým rozotem a hříbky
Zabijačka patří mezi naše národní zvyklosti a stále přetrvává v tradiční podobě. Obvykle se pořádá v chladnějších měsících a mistři řeznického řemesla dokážou celé prase zpracovat doslova od čumáčku po ocásek.
23. 02. 2018

Dříve, když nebyly v chalupách žádné mrazáky, konaly se ve vesnicích zabijačky postupně celé zimní období a sousedé se mezi sebou dělili o výslužku. Díky tomu tak všichni měli stálý přísun čerstvého masa a zabijačkových pochoutek od podzimu až do jara.

Kromě masa se z méně hodnotných kusů masa a vnitřností vyrábějí jitrnice, jelítka, tlačenka, prdelačka, sádlo se škvarkama, prejt, vaří se ovar nebo zabijačkový guláš... Někde se dokonce maso konzervuje ve vlastní šťávě, případně se připravují domácí paštiky.

Některé recepty jsou na přípravu v domácích "bytových" podmínkách trošku obtížné, ale jiné určitě zvládnete i v činžáku na sporáku... 

Připravte si doma výborné zabijačkové pochoutky! Máme pro vás prověřené recepty:

Reklama