archiv Lokál

Zabijačková prdelačka s kroupami – ryze česká specialita zahřeje a dodá sílu

Moje hodnocení
5x

Na přelomu ledna a února vrcholí období zabijaček, na něž naváže masopust a předvelikonoční postní období. Letos začátek čtyřicetidenního půstu připadá na 14. února. Do té doby si ještě můžete užít zabijačkové hody, které připravuje mnoho restaurací po celé republice. Pokud zrovna nemáte cestu kolem, připravte si jednu z tradičních pochoutek, polévku prdelačku, doma. Výkonný šéfkuchař Lokálů Libor Baďura vám poví, jak na to.

4 porce
45 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte kroupy. Před vařením je namočte na 5–6 hodin do vlažné vody. Poté propláchněte a zalijte znovu čerstvou vodou. Dejte vařit do změknutí (zhruba půl hodiny, záleží podle velikosti krup)
  2. Silný vepřový vývar pořádně okořeňte solí, pepřem, majoránkou, kmínem a česnekem. Měl by být až přechucený.
  3. Vychladlé kroupy smíchejte s vepřovou krví. Tuto směs pak postupně, po jednotlivých naběračkách přimíchejte do horké (70–80 °C) polévky.
PRIMA TIP: V průběhu vmíchávání krup s krví již polévku nevařte, krev by se mohla vysrážet.

Oblíbenou zabijačkovou pochoutkou je i škvarková pomazánka. Připravte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Lokál


Přečtěte si také

Recepty