Jahodový sirup:
- jahody 300 g
- krupicový cukr 20 g
- citronová šťáva 20 ml
- voda 150 ml
Krém:
- žloutek 4 ks
- moučkový cukr 80 g
- mascarpone 400 g
- smetana ke šlehání 200 ml
Na dokončení:
- italské piškoty 40 ks
- jahody 200 g
- lyofilizované jahody 20 g
Postup přípravy:
- Jahodový sirup: Jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky. Pak je vložte do rendlíku, přisypte cukr, přilijte citronovou šťávu a vodu a dejte vařit.
- Směs vařte do změknutí, zhruba 10 minut. Když jsou jahody rozvařené, umixujte je dohladka a odložte stranou, aby vychladly.
- Krém: Nyní si připravte krém. Nejprve začněte zpracovávat žloutky, které musíte pro použití do krému tepelně upravit. K tomu pomůže vodní lázeň. Na rendlík s vodou položte ohnivzdornou nádobu (nejlépe mísu), která bude zcela kopírovat okraj kastrolku.
- Jakmile se voda v kastrolku začne vařit, vložte do nádoby žloutky, přisypte cukr a směs ručním mixérem šlehejte tak dlouho, dokud nejsou žloutky krásně nadýchané, nenabydou na objemu a současně nedosáhnou teploty 60 °C (trvá to zhruba 10 minut).
- Misku sundejte z vodní lázně. K vyšlehaným žloutkům přidejte mascarpone a šlehačem oba komponenty spojte do jednotného krému. Smetanu vyšlehejte dotuha a přidejte ji ke krému a opět vše spojte.
- Skládání pokrmu: Vše máte již připraveno a nyní můžete tiramisu složit. Do misky vložte jednu třetinu krému a po dně nádoby ji rovnoměrně rozprostřete. Polovinu piškotů po jednom namočte v jahodovém sirupu a rovnoměrně poskládejte po celé ploše krému. Do krému je přitom jemně zatlačte.
- Piškoty přikryjte druhou třetinou krému. Krém opět rovnoměrně rozprostřete po celé ploše. Druhou polovinu piškotů namočte v jahodovém sirupu a rovnoměrně je poskládejte po celé ploše krému. Na závěr piškoty přikryjte zbývajícím krémem.
- Dozdobení: Lyofilizované jahody vsypte do food processoru a rozmixujte na jemný prach. Celé tiramisu jím poprašte. Jahody očistěte od stopek, nakrájejte na plátky a v širším místě jim vyřízněte véčko tak, aby vypadaly jako srdce.
- Takto nakrájené jahody poskládejte na povrch tiramisu. Nechte pár hodin, nebo nejlépe do druhého dne zatuhnout. Pak podávejte.
Na klasické tiramisu pro vás máme i videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE
Nebo si vyberte z dalších valentýnských receptů: