Neplecha na plechu

Zamilované jahodové tiramisu

Moje hodnocení
1x

Už zítra se slaví Valentýn, takže pokud ještě nemáte nic pro svou drahou polovičku, možná pro vás máme to pravé! Nad domácí dezert připravený s láskou totiž není. Italské tiramisu nemusíte dělat pouze klasické, pro tuto příležitost se perfektně hodí právě jahodové.

4 porce
60 minut
italská

Jahodový sirup:

Na dokončení:

  • italské piškoty 40 ks
  • jahody 200 g
  • lyofilizované jahody 20 g

Postup přípravy:

  1. Jahodový sirup: Jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky. Pak je vložte do rendlíku, přisypte cukr, přilijte citronovou šťávu a vodu a dejte vařit.
  2. Směs vařte do změknutí, zhruba 10 minut. Když jsou jahody rozvařené, umixujte je dohladka a odložte stranou, aby vychladly.
  3. Krém: Nyní si připravte krém. Nejprve začněte zpracovávat žloutky, které musíte pro použití do krému tepelně upravit. K tomu pomůže vodní lázeň. Na rendlík s vodou položte ohnivzdornou nádobu (nejlépe mísu), která bude zcela kopírovat okraj kastrolku.
  4. Jakmile se voda v kastrolku začne vařit, vložte do nádoby žloutky, přisypte cukr a směs ručním mixérem šlehejte tak dlouho, dokud nejsou žloutky krásně nadýchané, nenabydou na objemu a současně nedosáhnou teploty 60 °C (trvá to zhruba 10 minut).
  5. Misku sundejte z vodní lázně. K vyšlehaným žloutkům přidejte mascarpone a šlehačem oba komponenty spojte do jednotného krému. Smetanu vyšlehejte dotuha a přidejte ji ke krému a opět vše spojte.
  6. Skládání pokrmu: Vše máte již připraveno a nyní můžete tiramisu složit. Do misky vložte jednu třetinu krému a po dně nádoby ji rovnoměrně rozprostřete. Polovinu piškotů po jednom namočte v jahodovém sirupu a rovnoměrně poskládejte po celé ploše krému. Do krému je přitom jemně zatlačte.
  7. Piškoty přikryjte druhou třetinou krému. Krém opět rovnoměrně rozprostřete po celé ploše. Druhou polovinu piškotů namočte v jahodovém sirupu a rovnoměrně je poskládejte po celé ploše krému. Na závěr piškoty přikryjte zbývajícím krémem.
  8. Dozdobení: Lyofilizované jahody vsypte do food processoru a rozmixujte na jemný prach. Celé tiramisu jím poprašte. Jahody očistěte od stopek, nakrájejte na plátky a v širším místě jim vyřízněte véčko tak, aby vypadaly jako srdce.
  9. Takto nakrájené jahody poskládejte na povrch tiramisu. Nechte pár hodin, nebo nejlépe do druhého dne zatuhnout. Pak podávejte.

Na klasické tiramisu pro vás máme i videorecept:

Kompletní recept najdete ZDE

Nebo si vyberte z dalších valentýnských receptů:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty