Suroviny
- rostlinný olej 120 ml
- cukr krupice 180 g
- vejce 3 ks
- mléko 120 ml
- zakysaná smetana 190 g
- hladká mouka 240 g
- kakao 50 g
- jedlá soda 1 lžička
- prášek do pečiva 1 lžička
- čokoládové čočky (mléčné čokoládové pecky (např. FunCakes)) 100 g
- čokoládová poleva (ruby (např. FunCakes)) 125 g
- cukrová srdíčka (např. FunCakes) hrst
- perleťový prach (růžový)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny suroviny používejte v pokojové teplotě.
- V jedné míse smíchejte sypké suroviny – prosátou hladkou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- V druhé míse mixérem vyšlehejte krupicový cukr, olej, vejce a mléko. Pak do této směsi jemně lžící nebo vařečkou zamíchejte zakysanou smetanu.
- Nyní opět s pomocí ručního šlehače postupně na několikrát krátce zašlehejte sypkou směs do tekuté. Do vzniklého těsta nakonec zamíchejte čokoládové pecky.
- Těsto nalijte do bábovkové formy, kterou předem vymažte máslem a vysypte moukou (případně použijte silikonovou formu).
- Pečte při 180 °C asi 40 minut.
- Po pečení vyklopte bábovku na drátěnou mřížku a nechte ji vychladnout.
- Na zdobení si během cca 40 sekund rozpusťte v misce asi 120 g ruby čokoládové polevy.
- Tou ozdobte zchladlou bábovku a do ještě nezaschlé polevy přidejte cukrová srdíčky a nakonec jedlý perleťový prach.
Valentýnská bábovka s ruby čokoládovou polevou 2 Zdroj: Coolinářka