Suroviny
- slepice 1 ks
- mrkev (menší) 1 ks
- petržel 4cm kousek
- celer 1/4 bulvy
- cibule 1 ks
- nové koření 5 kuliček
- pepř celý 5 kuliček
- máslo 4 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- muškátový květ 1 špetka
- zakysaná smetana 250 g
- žloutek 1 ks
- hladkolistá petržel 5 snítek
- sůl
- houskový knedlík (nebo široké nudle k podávání)
Postup přípravy
- Slepici zbavte vnitřností, naporcujte ji, vložte do hrnce a zalijte ji vroucí vodou. Vařte ji na středním stupni.
- Mrkev, petržel a celer očistěte, nakrájejte je na kostičky a přidejte k masu. Cibuli omyjte a dejte do hrnce i se slupkou. Přidejte nové koření a pepř. Vařte, až maso změkne.
- Měkké maso vyjměte z hrnce, vývar přeceďte a nechte ho zchladnout. Maso oberte z kostí.
- V jiném větším kastrolu rozehřejte máslo, vsypte do něj mouku a restujte dozlatova. Do světlé jíšky vmíchejte muškátový květ a zalijte ji zchladlým vývarem. Osolte, zahřejte k varu, ztlumte na mírný stupeň a vařte 1 hodinu.
- V zakysané smetaně rozšlehejte žloutek. Hustý vývar nechte zchladnout zhruba na 80 °C, vmíchejte do něj smetanu se žloutkem a nechte jemně pobublávat 5 minut. Mezitím nasekejte najemno petrželku a vmíchejte ji do vývaru.
- Přidejte obrané maso slepice a nechte ho prohřát, podle chuti osolte. Podávejte s knedlíky nebo širokými nudlemi.
Zaklechtaná slepice ve smetanové omáčce z Podkrkonoší Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Vyzkoušejte také recept na klasické kuře na paprice s krupicovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE