Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Zaklechtaná slepice ve smetanové omáčce z Podkrkonoší

Moje hodnocení
2x

Slepice v omáčce s nudlemi či knedlíkem bývala oblíbeným svátečním pokrmem. Slepice se jídávaly častěji než kuře, které se nechávalo dospět. Dospělá slepice je nejchutnější při váze 1,5–3 kg, těžší kousky bývají tužší a je třeba je vařit déle, aby maso nebylo tuhé.

4 porce
180 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Slepici zbavte vnitřností, naporcujte ji, vložte do hrnce a zalijte ji vroucí vodou. Vařte ji na středním stupni.
  2. Mrkev, petržel a celer očistěte, nakrájejte je na kostičky a přidejte k masu. Cibuli omyjte a dejte do hrnce i se slupkou. Přidejte nové koření a pepř. Vařte, až maso změkne.
  3. Měkké maso vyjměte z hrnce, vývar přeceďte a nechte ho zchladnout. Maso oberte z kostí.
  4. V jiném větším kastrolu rozehřejte máslo, vsypte do něj mouku a restujte dozlatova. Do světlé jíšky vmíchejte muškátový květ a zalijte ji zchladlým vývarem. Osolte, zahřejte k varu, ztlumte na mírný stupeň a vařte 1 hodinu.
  5. V zakysané smetaně rozšlehejte žloutek. Hustý vývar nechte zchladnout zhruba na 80 °C, vmíchejte do něj smetanu se žloutkem a nechte jemně pobublávat 5 minut. Mezitím nasekejte najemno petrželku a vmíchejte ji do vývaru.
  6. Přidejte obrané maso slepice a nechte ho prohřát, podle chuti osolte. Podávejte s knedlíky nebo širokými nudlemi.

Vyzkoušejte také recept na klasické kuře na paprice s krupicovými noky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Petra Tajovský Pospěchová Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Druhé vydání Regionální kuchařky představuje 135 originálních lokálních pokrmů z 13 českých a moravských regionů a doplňuje je 13 živými tradicemi a 40 výlety po okolí. Dovolenou tak můžete spojit s poznáváním místních dobrot i folkloru a pokud vám některá jídla zachutnají, díky této kuchařce si je budete moci doma uvařit a připomenout si tak příjemné nejen letní chvíle.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty