Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zadělávaná slepice
Suroviny (4 porce)
Postup
- Z másla nebo z tuku, který se usadil na povrchu slepičího vývaru při vaření, a mouky udělejte světlou jíšku.
- Za stálého prošlehávání k ní vlijte slepičí vývar a vzniklou omáčku vařte mírným varem nejméně půl hodiny. Hotovou omáčku propasírujte do hluboké kulaté misky a dochuťte.
- Jednotlivé porce slepice (pokud už vychladly, prohřejte ve vývaru) pak omáčkou přelévejte.
- K takto připravené slepici přidejte uvařený květák. Jako příloha jsou dobré silnější vaječné nudle nebo rýže. Na talíři dozdobte nasekanou petrželkou.
PRIMA TIP: Ačkoli je pro slepici na smetaně, na paprice nebo takzvanou zadělávanou typické podávání s kůží a kostmi tak, jak se uvařila ve vývaru, nic nezkazíte vykostěním a nakrájením masa (bez kůže) na kousky a vmícháním do omáčky. Servírování i konzumace jídla bude mnohem jednodušší. Kosti i kůži můžete navíc ještě jednou vyvařit na slabší, málo tučný, ale přesto chutný vývar.
Zadělávaná slepice; foto: L.A. CREATIVE FOOD
Kuchařka první republiky
Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd
Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.
Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.
Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.
K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)