návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Zadělávaná slepice

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Zadělávaná slepice
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Zadělávaná slepice
Tradiční české jídlo představuje chutné slepičí maso v té nejlepší, a přitom jednoduché podobě. A proč slepice a ne kuře? Inu, slepice je prostě už vyzrálejší dáma a její maso je hutné, šťavnaté a v chuti zajímavější a mnohovrstevnatější.

Postup

  1. Z másla nebo z tuku, který se usadil na povrchu slepičího vývaru při vaření, a mouky udělejte světlou jíšku.
  2. Za stálého prošlehávání k ní vlijte slepičí vývar a vzniklou omáčku vařte mírným varem nejméně půl hodiny. Hotovou omáčku propasírujte do hluboké kulaté misky a dochuťte.
  3. Jednotlivé porce slepice (pokud už vychladly, prohřejte ve vývaru) pak omáčkou přelévejte.
  4. K takto připravené slepici přidejte uvařený květák. Jako příloha jsou dobré silnější vaječné nudle nebo rýže. Na talíři dozdobte nasekanou petrželkou.

PRIMA TIP: Ačkoli je pro slepici na smetaně, na paprice nebo takzvanou zadělávanou typické podávání s kůží a kostmi tak, jak se uvařila ve vývaru, nic nezkazíte vykostěním a nakrájením masa (bez kůže) na kousky a vmícháním do omáčky. Servírování i konzumace jídla bude mnohem jednodušší. Kosti i kůži můžete navíc ještě jednou vyvařit na slabší, málo tučný, ale přesto chutný vývar.

Zadělávaná slepice  Foto: Zadělávaná slepice; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Související témata: Hlavní jídla , Česká kuchyně