Suroviny
- slepice (uvařená doměkka + vývar) 1 ks
- máslo 30 g
- hladká mouka 40 g
- sůl
- květák (rozdělený na růžičky) 1 ks
- široké nudle (nebo vařená rýže k podávání)
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Z másla nebo z tuku, který se usadil na povrchu slepičího vývaru při vaření, a mouky udělejte světlou jíšku.
- Za stálého prošlehávání k ní vlijte slepičí vývar a vzniklou omáčku vařte mírným varem nejméně půl hodiny. Hotovou omáčku propasírujte do hluboké kulaté misky a dochuťte.
- Jednotlivé porce slepice (pokud už vychladly, prohřejte ve vývaru) pak omáčkou přelévejte.
- K takto připravené slepici přidejte uvařený květák. Jako příloha jsou dobré silnější vaječné nudle nebo rýže. Na talíři dozdobte nasekanou petrželkou.