Suroviny
- máslo 2 lžíce
- malá cibule 1 ks
- větší mrkev 1 ks
- celer 3 řapíky
- česnek 1 stroužek
- libeček 1 stvol
- slepice na části (křídla, horní a spodní stehna a skelet) 1 ks (cca 1,5 kg)
- sůl, pepř
- cider 1 dl
Jíška
- máslo 50 g
- hladká mouka 2 lžíce
Postup přípravy
- Na másle v hrnci nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- K cibuli přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev a celer, nasekaný česnek a společně opékejte asi 5 minut.
- K zelenině přisypte nasekaný libeček a části slepice, které nechte zatáhnout ze všech stran.
- Slepici pak osolte, opepřete a zalijte ciderem, který nechte zvolna odpařit.
- Takto připravenou slepici přendejte se zeleninou do tlakového hrnce, zalijte vodou, aby byla jen ponořená a pomalu duste asi 45 minut, až změkne.
- Měkkou slepici vyndejte z tlakového hrnce a tekutinu se zeleninou potom na silnějším plameni nechte zredukovat tak, aby na dně hrnce zbylo asi 0,5 l tekutiny.
- Mezitím nechte slepici vychladnout a maso z kostí oberte.
- Na pánvi potom rozpusťte máslo, vmíchejte hladkou mouku a za stálého míchání z nich opečte světle zlatavou hladkou jíšku.
- Tu potom rozmíchejte ve šťávě ze slepice se zeleninou, aby vznikla hustší omáčka.
- Do hotové omáčky vraťte obrané maso ze slepice, promíchejte a hotovo.