Štěpán Návrat / Café Buddha

Kachní Shoyu ramen s vepřovým bůčkem z resturace Nota Bene

Moje hodnocení
8x

Polévka ramen je plnohodnotné jídlo s nudlemi, masem, silným a výrazně dochuceným vývarem a spoustou dalších ingrediencí. Dnes už existuje dost míst, kde můžete ochutnat vemi dobrý ramen, jedním z nich je například Nota Bene v Miskovcově ulici na I. P. Pavlova. Příprava ramenu je poměrně náročná a vyžaduje spoustu času, ale pokud to budete chtít zkusit, o svůj recept se s námi podělil šéfkuchař Lukáš Nevyjel.

8 porcí
120 minut
asijská

Vývar

  • voda 4 litry
  • kachní kostra (kachní skelety) 2 ks
  • kachní křídla 8 ks
  • kachní krky 2 ks
  • mrkev 2 ks
  • celer 1/4 ks
  • petržel 1 ks
  • cibule 2 ks
  • česnek, překrojený podélně napůl 1/2 palice
  • celý pepř 3 kuličky
  • nové koření 2 kuličky

Vepřový bok

  • vepřový bok (vepřový bok bez kosti s kůží) 1,5 kg
  • cibule 2 ks
  • česnek, překrojený podélně napůl 1/2 palice
  • celý pepř 6 kuliček
  • celá skořice 1 svitek
  • badyán 3 hvězdičky
  • hřebíček 5 ks
  • sójová omáčka Kikkoman 400 ml
  • med 1 lžíce
  • čerstvý zázvor 2cm kousek
  • chilli podle chuti

Nudle

  • čerstvé ramen nudle 8 porcí

Chilli olej

  • kvalitní řepkový olej 400 ml
  • česnek 2 stroužky
  • čerstvý zázvor 2cm kousek
  • červená chilli paprička 1 ks
  • jarní cibulka 1 ks
  • gochugaru (mletá chilli mouka) nebo jiné drcené chilli 1–2 lžíce

Dokončení

Postup přípravy

  1. Kachní skelety, křídla a krky dejte do pekáčku a zprudka pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů 20 minut dozlatova.
  2. Vše přendejte do velkého hrnce, přidejte zeleninu a koření a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a pozvolna táhněte vývar 6 hodin. Poté slijte přes jemný cedník a odstraňte tuk.
  3. V kastrolu rozpalte trochu oleje a opečte podélně rozpůlené cibule a česnek, přihoďte celý pepř, skořici, badyán a hřebíček a restujte dotmava.
  4. Do hrnce přilijte sójovou omáčku a 500 ml vývaru. Přimíchejte med, zázvor a chilli a do připravené lázně vložte vepřový bok. Přiveďte k varu a na mírném ohni duste asi 1,5 hodiny, až bude maso měkké.
  5. Poté maso vyndejte a zbylou tekutinu přes jemné síto přeceďte a vmíchejte do připraveného vývaru.
  6. Na chilli olej dejte do misky nasekaný česnek, zázvor, chilli a jarní cibulku. Přidejte gochugaru nebo jiné sušené drcené chilli papričky, množství upravte podle síly vámi použitého chilli. Vše zalijte vroucím olejem a nechte macerovat.
  7. Ramen nudle uvařte podle návodu a sceďte.
  8. Do větších misek rozdělte uvařené nudle. Vepřový bok nakrájejte na tenké plátky a rozdělte do misek. Na vrch dejte překrájené zelí pak choi, případně orestované houby. Zalijte horkým vývarem. Zakápněte chilli olejem, ozdobte čerstvým koriandrem a nakrájenou jarní cibulkou, můžete přidat rozkrojené 6minutové vejce.

PRIMA TIP: V asijských obchodech a v dobře zásobených vietnamských večerkách můžete koupit čerstvé ramen nudle zavakuované po jedné porci. Pokud je neseženete, můžete použít i jiné sušené asijské nudle.

Nota Bene vás přivítá skvělým jídlem i milou atmosférou

Nota Bene je restaurace kreativní, řemeslná a farmářská. Žádná hra se zákazníkem, ale skutečné jídlo, které uhrane svou přirozenou chutí. Hlavní roli hrají prvotřídní suroviny. Farmářská kuřata, domácí kachny či hovězí v bio kvalitě z malé farmy v Povltaví, které si Lukáš Nevyjel se svým řezníkem sám bourá a staří. A k tomu bylinky, čerstvé houby a prvotřídní zelenina. Zážitek na talíři.

Nota Bene, Mikovcova 4, Praha 2

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Štěpán Návrat / Café Buddha


Přečtěte si také

Recepty