Vývar
- voda 4 litry
- kachní skelet 2 ks
- kachní křídla 8 ks
- kachní krky 2 ks
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 ks
- petržel 1 ks
- cibule 2 ks
- česnek (překrojený podélně napůl) 1/2 palice
- pepř celý 3 kuličky
- nové koření 2 kuličky
Vepřový bok
- vepřový bok (bez kosti s kůží) 1,5 kg
- cibule 2 ks
- česnek (překrojený podélně napůl) 1/2 palice
- pepř celý 6 kuliček
- celá skořice 1 svitek
- badyán 3 hvězdičky
- hřebíček 5 ks
- sójová omáčka (Kikkoman) 400 ml
- med 1 lžíce
- zázvor (čerstvý ) 2cm kousek
- chilli (podle chuti)
- jarní cibulka
Nudle
- nudle (čerstvé ramen nudle) 8 porcí
Chilli olej
- řepkový olej (kvalitní ) 400 ml
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 2cm kousek
- červené chilli papričky 1 ks
- chilli olej (mletá chilli mouka nebo jiné drcené chilli) 1–2 lžíce
Dokončení
- zelí pak choi
- shiitake
- vejce
- koriandr (čerstvý )
Postup přípravy
- Kachní skelety, křídla a krky dejte do pekáčku a zprudka pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů 20 minut dozlatova.
- Vše přendejte do velkého hrnce, přidejte zeleninu a koření a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a pozvolna táhněte vývar 6 hodin. Poté slijte přes jemný cedník a odstraňte tuk.
- V kastrolu rozpalte trochu oleje a opečte podélně rozpůlené cibule a česnek, přihoďte celý pepř, skořici, badyán a hřebíček a restujte dotmava.
- Do hrnce přilijte sójovou omáčku a 500 ml vývaru. Přimíchejte med, zázvor a chilli a do připravené lázně vložte vepřový bok. Přiveďte k varu a na mírném ohni duste asi 1,5 hodiny, až bude maso měkké.
- Poté maso vyndejte a zbylou tekutinu přes jemné síto přeceďte a vmíchejte do připraveného vývaru.
- Na chilli olej dejte do misky nasekaný česnek, zázvor, chilli a jarní cibulku. Přidejte gochugaru nebo jiné sušené drcené chilli papričky, množství upravte podle síly vámi použitého chilli. Vše zalijte vroucím olejem a nechte macerovat.
- Ramen nudle uvařte podle návodu a sceďte.
- Do větších misek rozdělte uvařené nudle. Vepřový bok nakrájejte na tenké plátky a rozdělte do misek. Na vrch dejte překrájené zelí pak choi, případně orestované houby. Zalijte horkým vývarem. Zakápněte chilli olejem, ozdobte čerstvým koriandrem a nakrájenou jarní cibulkou, můžete přidat rozkrojené 6minutové vejce.
PRIMA TIP: V asijských obchodech a v dobře zásobených vietnamských večerkách můžete koupit čerstvé ramen nudle zavakuované po jedné porci. Pokud je neseženete, můžete použít i jiné sušené asijské nudle.
Kachní Shoyu ramen s vepřovým bůčkem z resturace Café Buddha 2 Zdroj: archiv Café Buddha
Nota Bene vás přivítá skvělým jídlem i milou atmosférou
Nota Bene je restaurace kreativní, řemeslná a farmářská. Žádná hra se zákazníkem, ale skutečné jídlo, které uhrane svou přirozenou chutí. Hlavní roli hrají prvotřídní suroviny. Farmářská kuřata, domácí kachny či hovězí v bio kvalitě z malé farmy v Povltaví, které si Lukáš Nevyjel se svým řezníkem sám bourá a staří. A k tomu bylinky, čerstvé houby a prvotřídní zelenina. Zážitek na talíři.
Nota Bene, Mikovcova 4, Praha 2
Nota Bene