Pasta miso
- cibule (malá ) 1 ks
- pasta miso (červená (hotový výrobek)) 1/2 hrnku
- pasta miso (bílá (hotový výrobek)) 1/2 hrnku
- sambal oelek (indonéská chilli pasta) 3 lžíce
- česnek 6 stroužků
- zázvor (kousek čerstvého)
- rýžové víno ( mirin) 3 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- sezamový olej (olej z praženého sezamu) 1 lžíce
Polévka
- tofu (pevné) 250–300 g
- olej 1 lžíce
- vejce 4 ks
- čerstvé houby ( šitake (nebo sušené, předem namočené)) 150 g
- vývar 750 ml–1 litr
- sojové mléko (neslazené) 500 ml
- nudle ( ramen)
- cibule ( k podávání)
- sezamový olej (k podávání)
Postup přípravy
- Všechny přísady na miso pastu rozmixujte dohladka na hustou směs. Do polévky jí budete potřebovat asi polovinu, zbytek můžete zmrazit na další použití.
- Z tofu vymačkejte v papírových ubrouscích většinu tekutiny a nakrájejte ho na kostky. Ve velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě olej a tofu na něm osmažte. Jakmile zezlátne, přidejte několik lžic miso pasty a ještě asi minut smažte, až tofu získá zlatou barvu. Vyndejte ho a dejte stranou.
- Do hrnce dejte nakrájené houby, další lžíci miso pasty a opět osmažte dozlatova. Přidejte vývar a sójové mléko a uveďte do mírného varu. Další miso pastu dejte do cedníku a ten ponořte do polévky. Pastu přes něj protlačte, pevné součásti vyhoďte a polévku nechte ještě 5 minut probublávat. Ochutnejte ji, případně osolte nebo zakápněte trochou sójové omáčky.
- Nudle uvařte podle návodu na obalu. V malém kastrůlku uveďte do varu vodu, vložte vejce a povařte ho přesně 7 minut na co nejnižším stupni. Oloupejte ho. Nudle rozdělte do misek, zalijte polévkou, doplňte osmaženým tofu a rozkrojeným vláčným vejcem, nasekanou cibulkou a pár kapkami sezamového oleje.