Čekanka má jednu specifickou vlastnost, a to, že na světle poměrně rychle hořkne. Proto je potřeba ji zpracovat co nejrychleji a hlavně ji skladovat ve tmě. Možná i proto zůstává v obchodech se zeleninou často nepovšimnuta. Prodejci ji totiž většinou správně skladují pod tmavým igelitem nebo papírem, a pokud ji chcete, musíte si ji nejprve najít :) Naopak, pokud narazíte na čekanku krásně vystavenou na odiv na světle, raději ji v obchodě nechte, její chuť bude pravděpodobně už příliš hořká.
Správně skladovaná čekanka má velmi jemnou, hořko-sladkou chuť a skvěle se hodí zasyrova do salátů, ale je vynikajicí i tepleně upravená – můžete třeba zkusit zapečené puky se šunkou a sýrovou omáčkou.
Červená čekanka neboli radicchio je kulatá hlávka s poměrně pevnými listy podobnými zelí. Je lehce nahořklá a výborně se hodí do směsi listových salátů, kterým dodá další chuť a strukturu. Ale nakrájenou na klínky ji můžete i upéct nebo z ní připravit výtečné italské rizoto, které zaujme nevšední barvou i chutí.
Vyzkoušejte výborné recepty z bílé i červené čekanky: